Pokhara di Kala Senja

7:37 PTG

Selepas mengisi perut di Lazeez Halal Foods, kami menghabiskan masa sepanjang petang hingga ke malam di sekitar kedai-kedai yang banyak terdapat di situ. Pada mulanya kami hanya berhasrat untuk melihat-lihat sahaja atau sekadar cuci mata.

Rasa kagum dengan kegigihan penduduk tempatan mencari rezeki. Biarpun serba kekurangan, namun sepanjang pengamatan dari Kathmandu hingga ke Pokhara, belum terlihat seseorang duduk menadah tangan meminta belas ehsan dari orang yang lalu lalang!


Penjual buah-buahan berbasikal dengan pengisar buah (jus) merupakan pemandangan biasa di sini. Jus buah yang dijual tidaklah mahal. Amie membeli jus delima segar keesokan hari selepas mendarat setelah bersampai di Tasik Phewa, hanya berharga 150 NPR sahaja.

Hotel Lake Shore adalah antara hotel yang terdapat di lalaun masuk jalan ke ke Hotel Grand Holiday. Hotel ini bertaraf 3 bintang juga, tetapi melihat ulasan di Google, nampaknya rata-rata pelanggan memberikan 5 bintang!

Yang ini tak ingat apa namanya, terletak bersebelahan dengan Hotel Lake Shore, di pintu masuk lorong menuju hotel kami.

Tak tahan hati melihat pashmina berwarna lembut yang melambai-lambai tergantung di kebanyakan kedai!


Bukan sahaja tertarik dengan warnanya yang lembut dan pelbagai, tetapi kainnya juga tersangatlah lembutnya! Harga? Belum datang mood untuk bertanya....hiks! Tanda harga pun tidak diletakkan.










Walaupun hanya berjalan kaki sekitar beberapa ratus meter dari hotel, tetapi beberapa kali juga terlihat tempat tukaran wang. Jadi memang tak perlu risau untuk membeli belah di sini. Kalau tak cukup duit boleh tukar serta-merta. Yang penting bawa lebih RM dalam poket!




Sebenarnya, malam itu kami memborong baju sejuk, kasut, stoking, beg, seluar, sarung tangan dan pelbagai lagi peralatan untuk di bawa ke Dhampus pada hari lusa. Cuma tak sempat ambil gambar kedai jualan barangan tersebut sebab tangan kanan dan kiri penuh menjinjing hasil sepencarian bersama teman-teman! Maklumlah, kali pertama terjumpa kedai yang begitu banyak menawarkan peralatan travel, dan tawaran harga yang juga agak murah! Oh...! Rasa berbaloi pula datang ke sini!


Kongsi gambar dari group whatsaap.

 Sumber : Misa



Satu pengalaman indah sebenarnya di sini, dan sedikit sebanyak dapat melupakan seketika pengalaman perjalanan panjang dari Kathmandu - Pokhara. Apalagi setelah melihat persekiran Pokhara yang jauh lebih bersih berbanding Kathmandu.

Oleh-oleh istimewa yang sudah semestinya tak akan Amie lepaskan apabila kembara ke mana-mana sudah tentulah buku resepi tempatan! Dapat bawa pulang dua buah buku masakan iaitu Taste of Nepal oleh Jyoti Pathak dan Flavours of Nepali Kitchen oleh Rabindra Dhoju.

Entri berkaitan travelogue Nepal:
Bercuti ke Nepal : Lahad Datu - Tawau - Kuala Lumpur - Kathmandu
Hotel Encounter Nepal Kathmandu
Al-Madina Halal Foods
Sepetang di Thamel Street
Selamat Pagi Kathmandu!
Kathmandu - Pokhara : Mengintai Kehidupan di Balik Tabir Bas
Hotel Grand Holiday Pokhara
Lazeez Halal Food Pokhara
Pokhara di Kala Senja
Bersampan di Phewa Tal (Fewa Lake) Pokhara
Dari Pokhara ke Dhampus
Suatu Petang yang Dingin di Dhampus Village
Selamat Pagi Pergunungan Himalaya!
Sarapan Pagi di Tea House
Jalan-Jalan di Perkampungan Dhampus
Quality Education Today's Necessity
Pokhara Hill, Mahadev Cave dan International Mountain Museum
Naik Helikopter ke Macchapuchhre Base Camp (MBC)
Selamat Tinggal Pokhara
Thamel Street di Waktu Malam
Sarapan Pagi di Nepal Tara Halal Food Restaurant
Pagi Terakhir di Kathmandu

Yang Manis Jangan Terus Ditelan, Yang Pahit Jangan Terus Dibuang

3 comments

  1. Bestnya kak amie dapat holiday menjelajah negara orang.. Macam² boleh explore budaya.. bahasa, adat dan op kos mencuba makanan tempatan kan

    BalasPadam
  2. Wah cantik2 pasminanya. Buku Resepi tu macam menarik ja.

    BalasPadam
  3. Lina,
    sesekali melihat dunia luar, menyelami kehidupan dalam dunia yang berbeza.

    Notie,
    Ye pashminanya cantik2, warnanya pun pelbagai.
    Memang kebiasaan kalau jalan2 jumpa buku resepi mesti beli hihiii.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe