Sup Kaki Ayam Dengan Kundur

7:55 PTG

Assalamualaikum buat semua pengunjung setia Amie's Little Kitchen.
Terus kepada cerita pokok, paparan resepi Sup Kaki Ayam dengan Kundur. Sedap ratah begitu sahaja!

Biasanya kita gunakan kentang atau lobak merah sebagai bahan tambahan dalam sup kaki ayam, tapi kali ini gunakan buah kundur pula. Masak sekali bersama kaki ayam hingga empuk, dan kalau rajin boleh sediakan kicap lada sebagai pencicah.

 Amie gunakan separuh buah kundur saiz agak sederhana kecil. Buang kulit dan buang biji yang sudah tua. Kalau masih muda, boleh masak sekali bersama bijinya. Jom kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
700 gram kaki ayam - bersihkan - potong 2
400 gram isi kundur (yang sudah dibuang kulit dan biji)
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
10 biji cili padi
1 labu bawang besar - hiris kasar
2 sudu besar serbuk rempah sup - bancuh dengan 1/2 cawan air
10 tangkai kemangi
garam / gula / perasa pilihan
3 sudu besar minyak
2 liter air

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm halia

 Buah kundur tu boleh potong ikut suka. Ada sesetangah orang masak sekali dengan kulitnya.

 Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar sehingga layu dan kemudian masukkan bahan tumbuk. Tumis hingga terbit aroma.
2. Kemudian masukkan kaki ayam bersama kundur.

 3. Gaul kaki ayam bersama kundur sehingga kaki ayam berubah warna (layu).

 4. Tuangkan air dan biarkan mendidih selama 10 minit.

5. Tutup kuali / periuk dan kecilkan api dapur.
6. Biarkan mendidih sehingga kaki ayam empuk.
7. Buka tutup kuali / periuk dan masukkan rempah sup yang telah dibancuh dengan air serta lada putih tumbuk.
8. Akhir sekali masukkan garam / gula / perasa pilihan dan daun kemangi.
9. Kacau sekali dua dan terus padamkan api dapur.

 Amie gunakan perencah sup ADABI.

Ini daun kemangi. Kalau tak mahu gunakannya, gantikan dengan daun sup.

Sup Kaki Ayam dengan Kundur sedia untuk dinikmati!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe