Ikan Masak Taucu

3:42 PTG

Ikan masak taucu memang sedap!
Kalau makan nasi lauk ikan masak begini, jangan ganggu dengan lauk lain!
Masakan taucu sudah cukup lengkap segala dengan rasa!

Tengahari tadi, pulang dari memberi ceramah teknik menjawab SPM  di salah sebuah daerah LD di sanun, melewati gerai-gerai jualan sayur dan ikan. Tertarik dengan seekor ikan alu-alu warna kuning, tapi tak dijual potong. Kena beli seekor! Ada dua ekor ikan alu-alu sebenarnya. Seekor saiz agak kecil, alu-alu putih namanya. Seekor lagi saiz agak besar, alu-alu kuning yang katanya lebih sedap berbanding alu-alu putih. Di mulutnya masih tersangkut tali pancing!
Akhirnya, keputusan diambil sebulat hati, beli saja alu-alu kuning yang beratnya melebihi 3 kg. Minta tolong penjual ikan bersihkan dan potong-potong ikan alu-alu kuning tersebut.

Inilah hasilnya seekor ikan alu-alu kuning, berat melebihi 3kg dan sudah siap dibersihkan, dipotong-potong agak tebal. Sepanjang perjalanan pulang memang sudah membayangkan, akan masak ikan alu-alu kuning ini. Masak apa? Sedapnya kalau masak tumis singgang, dan tambahkan sahaja beberapa biji cili padi dan campakkan sayur sawi!
Itu sekadar imaginasi!
Sampai rumah lain pula kejadiannya bila terpandang taucu hihihiiiii!
Tiba-tiba terbayang pula betapa enaknya makan nasi putih panas-panas, tambah dengan kuah taucu...huk hukkkss!!!

Jom kita lihat resepi ikan alu-alu kuning masak taucu seperti di bawah ini. Amie masak 3 keping sahaja sebab hirisan ikan alu-alu ini tebal sungguh!

Bahan-bahan:
3 kepingan ikan alu-alu - lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - ketepikan
3 sudu besar taucu manis
1 sudu kecil pati asam jawa bancuh dengan 1 cawan air
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 labu bawang besar
2 cm halia
2 biji cili hijau
2 biji cili merah

Tebalkan potongan ikan alau-alu ini? Kenalah goreng dengan minyak yang banyak, dan api jangan terlalu kuat, takut nanti garing di luar tetapi isi di dalam masih berdarah!

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng ikan alu-alu  hingga masak.
2. Angkat dan toskan.

3. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas gorengan ikan tadi di dalam kuali.
4. Goreng bawang putih, bawang merah, halia dan bawang besar hingga harum dan layu.
5. Kemudian masukkan hirisan cili hijau dan cili merah diikuti dengan taucu.

6. Kacau rata, dan tuangkan air bancuhan pati asam jawa, gula dan garam / perasa pilihan. Taucu walaupun jenis manis tapi rasanya masih tetap masin, jadi kurangkanlah penggunaan garam sebab ikan yang dgoreng pun sudah berlumur dengan garam juga. Jika sukakan kuah taucu lebih, bolehlah tambahkan air.

7. Masukkan ikan goreng dan gaul bersama kuah taucu di dalam kuali.
8. Padamkan api dapur.

Jom makan!
Menjilat jari nih....sodap!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe