Daging / Tulang Rusa Masak Kari Gulai Darat

10:33 PG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung setia Amie's Little Kitchen.
Agak lama juga tidak berkongsi masakan. Kali ini Amie paparkan menu yang agak lama tersimpan dalam folder sebab beri laluan untuk publish entri jalan-jalan ke Nepal. Jemput jamu mata menikmati resepi Daging / Tulang Rusa Masak Kari Gulai Darat.

Amie gunakan 1/2 kg daging rusa dan 1/2 kg tulang rusuk rusa. Istimewanya masakan ini kerana selain rempah kari, ada penambahan bahan yang menyerlahkan aroma serta rasanya, iaitu lengkuas, kunyit hidup dan biji ketumbar. Biasanya masakan kari begini akan ditambah dengan kentang tapi Amie tambahkan betik mengkal. 

Bahan-bahan:
1/2 kg daging rusa - potong ikut saiz yang digemari
1/2 kg tulang rusuk rusa
500 gram betik mengkal - kupas kulit - buang biji - potong ikut suka
4 sudu besar serbuk kari daging
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 sudu besar kerisik
2 keping asam gelugor
gula melaka secukupnya (betik mengkal turut pengaruhi rasa manis masakan)
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
2 sudu besar ketumbar biji - sangai terlebih dahulu
5 tangkai cili kering

Kalau ikutkan cara masakan Amie, tulang dan daging rusa Amie rebus terlebih dahulu sehingga air rebusan hampir kering. Amie gunakan 3 cawan air, dan gunakan api perlahan.
Cara memasak:
1. Masukkan  rempah kari dan kesemua bahan kisar ke dalam periuk berisi rebusan daging dan tulang rusuk rusa.
2. Tambahkan santan cair, betik, dan asam gelugor.
3. Masak sehingga daging rusa menjadi empuk.
4. Kecilkan api dan masukkan santan pekat,  kerisik, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
5. Kacau sekali-sekala agar tidak hangit.
6. Sesuaikan kepekatan kuih ikut citarasa. Kalau nak lebih pekat, biarkan masak lebih lama sedikit di atas api dapur.

Jemput!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe