Kerutuk Daging Rusa

9:25 PTG

Jom kita masak kerutuk.
Masakan kerutuk ini asalnya dari negeri Cik Siti Wan Kembang.
Bila rujuk sana sini, macam-macamlah bahan dan cara masakannya yang tersendiri, sehingga tak tahu mana satu yang betul. Akhirnya Amie rujuk sahaja resepi di belakang serbuk rempah kerutuk, dengan membuat sedikit pengubahsuaian ikut citarasa. 

Biasanya kerutuk diolah bersama daging lembu, kambing atau ayam. Amie pula masak kerutuk daging rusa. Jom lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan : 
800 gram daging rusa - potong lebar dan nipis
1 paket (24 gram) Serbuk Kerutuk Ayam & Daging jenama ADABI
3/4 cawan minyak
3 sudu besar kerisik
3 cawan santan dari sebiji kelapa
1 sudu kecil pati asam jawa
1 batang kulit kayu manis
 3 kuntum bunga lawang
gula melaka / garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
2 labu bawang besar
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering
1 batang serai - hiris
3 hiris nipis lengkuas
3 hiris nipis halia



Cara memasak:
1. Gaul serbuk rempah kerutuk bersama daging rusa hingga sebati. ketepikan.

2. Panaskan minyak, dan masukkan kulit kayu manis serta bunga lawang.
3. Kemudian masukkan bahan kisar. Tumis hingga pecah minyak.

 4. Seterusnya masukkan daging rusa, dan gula melaka serta garam / perasa pilihan.

 5. Masukkan juga pati asam jawa serta santan.

 6. Jangan lupa masukkan juga kerisik.

7. Gaul rata, dan tutup kuali serta perlahankan api dapur.
8. Masak sehingga daging rusa empuk, kuah pekat dan pecah minyak.

 Kerutuk Daging Rusa siap untuk dihidangkan.


Kerutuk Daging Rusa ini Amie makan  dengan nasi himpit. Encik Suami dan Fairuz makan dengan nasi putih. Firdaus pun ikut makan sama! Tak sangka pula budak kecil ini berselera makan Kerutuk Daging Rusa dengan nasi himpit!

3 comments

  1. Daging rusa masak apa pun sedap terutama masak kerutuk

    BalasPadam
  2. Sedapnya, Amie! Daging rusa yang PH pernah makan cuma kat restoran Cina. Dia orang masak dengan halia dan daun bawang.

    BalasPadam
  3. Warisan Petani,
    betul tu, saya masak kerutuk sebab rempahnya agak kuat berbanding rempah kari biasa, bau rusa pun boleh hilang oleh rempah ini.

    PH,
    boleh dipelbagaikan resepi daging rusa, ikut citarasa.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe