Cara Masak Tempoyak Ikan Patin Temerloh Yang Sedap!

4:01 PTG

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Alhamdulillah.
Hari ini dapat makan tengahari bersama Encik Suami, Fairuz dan Firdaus setelah agak lama tak makan bersama. Itu pun disebabkan negeri Sabah cuti sempena Good Friday, jadi dapatlah meluangkan masa buat seketika bersama keluarga tersayang.
Sebaik sahaja pulang dari solat Jumaat, memang sudah terhidang santapan tengahari, nasi berserta lauk yang ringkas di meja makan. Fairuz pula sebelum solat Jumaat sempat sediakan jus nanas. Jadi memang berseleralah makan tengahari kami.
Jemput makan nasi berlauk masakan Tempoyak Ikan Patin Temerloh, gaya masakan orang Pahang ni.

Sebelum ini biasa dengar rakan-rakan khususnya dari Pahang atau yang sudah biasa makan masakan hasil air tangan orang Pahang mengatakan, masakan ikan patin tempoyak sebenarnya tidak perlu menggunakan banyak bahan! Setelah beberapa kali bersoal jawab dengan Pak Google, akhirnya Amie ikut petunjuk Pak Google supaya singgah di dapur AZIE KITCHEN.
Fahamlah sekarang, rupanya masakan tempoyak ikan patin orang Pahang khususnya daerah Temerloh ini memang benar-benar ringkas dan mudah. Tak perlu sediakan banyak bahan dan cukup sekadar cili, tempoyak, kunyit hidup, daun kesum dan garam sahaja! Pastikan ada rasa cukup masam pada tempoyak supaya tak perlu tambahkan sebarang rasa asam pada kuah.

Terima kasih AZIE KITCHEN di atas perkongsian resepi ini. Amie sukakan kuah tempoyak yang agak cair, jadi Amie masukkan ikan bersama bahan lain ke dalam periuk sebelum dimasak. Menurut Azie, kalau inginkan hasil kuah yang agak pekat, kuah hendaklah dimasak terlebih dahulu sehingga pekat, barulah masukkan ikan.

Ada dua ekor ikan patin  seberat 1.7 kg yang baru dibeli di pasar tamu Kampung Paris. Seekor agak besar dan seekor lagi agak kecil saiznya. Amie masak seekor, saiz yang agak besar lebih kurang 1 kg.

Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin seberat 1 kg - bersihkan -  potong ikut kegemaran - lumurkan seketika dengan tepung gandum untuk kurangkan hanyir - bilas bersih dan toskan.
3 cm kunyit hidup
2 senduk tempoyak  (sukatan Amie : 6 sudu besar) 
1 genggam cili padi (25 biji - Amie tambah 1 biji cili merah  seperti Azie sebab cili padi tak berapa merah warnanya)
10 tangkai daun kesum (sukatan Azie : secekak)
garam secukup rasa
4 cawan air

 Ikan patin.

Daun kesum, cili merah dan kunyit hidup.

 Cili padi dan tempoyak.

Cara penyediaannya:
1. Tumbuk cili padi, cili merah dan kunyit hidup. Jangan terlalu hancur.
2. Kemudian masukkan tempoyak, dan tumbuk lagi sehingga bergaul rata.


3. Masukkan bahan tumbuk tadi ke dalam periuk dan tambahkan air.
4. Seterusnya masukkan ikan dan sedikit garam.

  5. Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.

6. Masukkan daun kesum dan biarkan masak selama 2 hingga 3 minit.
7. Padamkan api dapur.

 Masakan ikan patin tempoyak gaya Temerloh sudah sedia untuk dihidangkan.

 Jom makan sama.

 Bismillah.
Terima kasih sekali lagi untuk rakan blogger AZIE KITCHEN atas perkongsian resepi yang mudah tapi sedap ini!

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe