ADSENSE

Jumaat, 26 April 2019

Cara Masak Pajeri Terung yang Sedap!

Jom main masak-masak lagi.
Kali ini nak masak pajeri pula.
Biasanya masakan pajeri gunakan nanas dan terung. Terungnya pula jenis yang warna ungu, tapi yang ada di dapur hanyalah terung putih. Tak kisahlah warna apa pun. Pajeri ini, pada Amie bahagian yang paling sedap terletak pada kuahnya! Dari dahulu sampai sekarang, kalau jumpa pajeri memang terus ambil kuahnya dahulu! Sedap tu makan dengan nasi panas atau nasi minyak!

Pajeri terung putih siap untuk dinikmati. Kuahnya tu, cicah dengan roti pun sodap!
Jom kta lihat resepinya di bawah. Resepinya mudah sahaja, sebagaimana orang kampung kami selalu masak semasa kenduri-kendara.
Biasanya udang kering ditambah sebagai bahan penyedap pajeri terung. Sebahagian udang kering dikisar / tumbuk halus dan sebahagian lagi dibiarkan begitu sahaja.

Bahan-bahan:
10 biji terung putih (saiz agak kecil seperti dalam gambar di atas) - belah 2 dan rendam dalam air
4 sudu besar serbuk rempah kari (Amie campurkan 2 sudu besar rempah kari ikan dan 2 sudu besar rempah kari ayam / daging : Serbuk Kari 888)
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut
2 cawan santan
2 tangkai daun kari - lurutkan
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
8 biji bawang merah
2 cm halia
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, daun kari, bunga lawang, kayu manis dan bunga cengkih sehingga pecah minyak.
2. Masukkan udang kering, dan serbuk rempah kari, dan perlahankan api dapur. Gaul rata, dan jika terlalu kering, tambahkan sedikit santan.

 3. Kemudian masukkan kerisik.

 4. Seterusnya masukkan baki santan.

5. Masukkan bahan perasa seperti garam dan gula / perasa pilihan secukupnya. Biarkan kuah menjadi mesra, dan kemudian masukkan terung.

6. Kecilkan api dapur dan masak sehingga terung menjadi lembut dan kuah memekat.
7. Rasa kuah sekali lagi, jika kurang perasa tambahkan garam dan sebagainya yang diperlukan.
8. Tambahkan cili merah hiris sebagai hiasan jika suka..
9. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

 Pajeri Terung Putih sudah sedia untuk dinikmati!

3 ulasan:

G berkata...

Salam sedap...sedap...bau mesti hebat.

Eyma Balkish berkata...

Wah... mesti sedap :)

Amie berkata...

G,
mesti baunya dulu yang menggoda kan heheee,

Eyma,
sedap...jemput!