Cara Masak Pajeri Terung yang Sedap!

10:46 PTG

Jom main masak-masak lagi.
Kali ini nak masak pajeri pula.
Biasanya masakan pajeri gunakan nanas dan terung. Terungnya pula jenis yang warna ungu, tapi yang ada di dapur hanyalah terung putih. Tak kisahlah warna apa pun. Pajeri ini, pada Amie bahagian yang paling sedap terletak pada kuahnya! Dari dahulu sampai sekarang, kalau jumpa pajeri memang terus ambil kuahnya dahulu! Sedap tu makan dengan nasi panas atau nasi minyak!

Pajeri terung putih siap untuk dinikmati. Kuahnya tu, cicah dengan roti pun sodap!
Jom kta lihat resepinya di bawah. Resepinya mudah sahaja, sebagaimana orang kampung kami selalu masak semasa kenduri-kendara.
Biasanya udang kering ditambah sebagai bahan penyedap pajeri terung. Sebahagian udang kering dikisar / tumbuk halus dan sebahagian lagi dibiarkan begitu sahaja.

Bahan-bahan:
10 biji terung putih (saiz agak kecil seperti dalam gambar di atas) - belah 2 dan rendam dalam air
4 sudu besar serbuk rempah kari (Amie campurkan 2 sudu besar rempah kari ikan dan 2 sudu besar rempah kari ayam / daging : Serbuk Kari 888)
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut
2 cawan santan
2 tangkai daun kari - lurutkan
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
8 biji bawang merah
2 cm halia
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, daun kari, bunga lawang, kayu manis dan bunga cengkih sehingga pecah minyak.
2. Masukkan udang kering, dan serbuk rempah kari, dan perlahankan api dapur. Gaul rata, dan jika terlalu kering, tambahkan sedikit santan.

 3. Kemudian masukkan kerisik.

 4. Seterusnya masukkan baki santan.

5. Masukkan bahan perasa seperti garam dan gula / perasa pilihan secukupnya. Biarkan kuah menjadi mesra, dan kemudian masukkan terung.

6. Kecilkan api dapur dan masak sehingga terung menjadi lembut dan kuah memekat.
7. Rasa kuah sekali lagi, jika kurang perasa tambahkan garam dan sebagainya yang diperlukan.
8. Tambahkan cili merah hiris sebagai hiasan jika suka..
9. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

 Pajeri Terung Putih sudah sedia untuk dinikmati!

3 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe