ADSENSE

Ahad, 21 April 2019

Sayur Keremak Putih Masak Lemak dengan Ikan Masin

Pernah dengar tumbuhan herba nama keremak?
Amie pernah masak sayur keremak, tetapi ketika itu tidak tahu nama sebenar kerana penjual sayur memberikan nama 'parapa'.  Rupanya Amie pernah kongsikan resepi sayur parapa DI SINI pada tahun 2011. Huurrmmm... lupa rupanya! Maklumlah, sudah memasuki usia emas...hiks! Faktor usia jugalah yang menyebabkan tahap kelupaan semakin tinggi...hihihii!
Terima kasih buat NASA MULIA dan rakan FB ZAINAB NASRUDDIN yang telah membantu Amie mengimbas kembali nama sebenar tumbuhan herba penuh berkhasiat ini. Setelah Nasa Mulia menyebut sayur kurma  dan kermak, baru Amie teringat masa kecil dulu Bonda selalu sebut namanya sebagai 'keremo' (bahasa Jawa) dan Bonda selalu kutip bunganya dari pokok keremak yang berwarna seakan-akan oren untuk dikunyah, dan kata Bonda pucuk keremo elok untuk dimakan sebagai ulam. Setelah beberapa kali merujuk Pak Google, dapatlah disimpulkan bahawa tumbuhan ini juga biasa disebut dengan nama keremak, kermak atau keremah. Nama lain bagi tumbuhan ini ialah bayam pasir, bayam udang, sayur udang, daun rusa, daun tolod dan bonga-bonga. Di Sabah pula (sebutan penjual sayur keturunan Bugis), ia lebih dikenali dengan nama parapa dan juga poddo' galung yang bermaksud bayam sawah. Setakat ini yang Amie ketahui ada dua jenis kermak iaitu kermak putih dan kermak merah. 

 Sayur Keremak Putih Masak Lemak dengan Ikan Masin.

Inilah rupa sayur keremak putih, ada bunga putih yang muncul di celah ketiak daunnya.  Harganya RM1.00 sahaja. Kalau ditimbang lebih kurang 300 gram beratnya. Nampak sangat subur! Oleh kerana tidak biasa dengan nama 'parapa' yang diteragkan oleh penjual sayur, sampai rumah jadi salah sebut sekejap 'perada' sekejap 'pedada'. Tumbuhan herba ini banyak terdapat di kawasan lembap dan berair seperti sawah, dan kalau perasan (masa kecil dahulu) selalu nampak tumbuh di tepi jalan menjadi ragutan lembu peliharaan arwah Ayahanda. Tumbuhan ini membesar bersama rerumput!
Rasanya ada sedikit pahit dan agak liat (batangnya) jika dimasak tanpa dicelur atau direbus terlebih dahulu. Penjual sayur pesan, rebus dahulu sebelum dimasak dengan santan. Dan katanya lagi, jangan ambil batangnya yang liat, petik pucuknya yang lembut dan ambil daun-daun yang lain, serta tinggalkan batangnya.

 Pucuk keremak dan daunnya yang sudah dipisahkan dari batangnya yang nampak lembut tapi liat!

Celur seketika di dalam air mendidih. Amie celur lebih kurang 5 minit dan kemudian padamkan api dapur. Keluarkan daun keremak yang dicelur tadi lalu bilas dan perah sedikit airnya. 

  Inilah hasilnya daun keremak yang sudah dicelur. Mari kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
300 gram sayur keremak - petik pucuk yang lembut dan daunnya sahaja - celur seketika - angkat - bilas dan toskan
kepingan kepala dan ekor ikan putih masin - potong ikut suka
600 ml santan (200 ml santan pekat + 400 ml air)
1 biji cili merah - hiris
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 batang serai - potong 2 - ketuk


Kalau suka pedas, tambahlah cili padi dalam lesung, tumbuk bersama bawang putih dan bawang merah. Amie suka masak lemak putih, tanpa kunyit dan tanpa cili padi.

Cara memasak:
1. Masukkan santan ke dalam periuk / kuali.
2. Kemudian masukkan sayur keremak.

 3. Masukkan ikan masin.

4. Kemudian masukkan bahan tumbuk iaitu bawang merah, bawang putih dan serai yang telah diketuk.

5. Taburkan hirisan cili merah, garam / gula / perasa pilihan.
6. Masak di atas api sederhana.
7. Apabila kuah mula mendidih, kacau supaya tidak pecah santan. Dan setelah ikan masin lembut, cukup rasa kuahnya, padamkan api dapur.

Hidangkan dengan sambal belacan dan juga telur dadar! 

Antara khasiat herba keremak ini termasuklah mengubat cirit-birit, mengubat penyakit kuning, dan jika menjadikannya sebagai ulam ia dikatakan boleh mencuci lemak dan toksid. Herba ini juga boleh dibuat jus jika anda suka.
Kadang-kadang kita tak perasan, sayur-sayuran kampung yang djual di pasar sebenarnya ada yang mempunyai khasiat  yang sangat tinggi nilai perubatannya!

Tiada ulasan: