Siput Sikad-Sikad

8:21 PTG

Pernah makan siput laut?
Banyak jenis siput laut yang boleh dimakan.
Kalau di LD, biasanya kami akan temui siput laut seperti kahanga, tuntul dan juga sikad-sikad dan pelbagai jenis lagi.
Kadang-kadang Encik Suami bawa pulang isi siput (biasanya pemberian kawan). Seronoklah masak isi siput sebab sudah bersih tanpa cengkerangnya keras itu. Sesekali kami akan makan 'seafood' dan memesan kahanga, sejenis siput juga tetapi bersaiz agak besar.

Pagi tadi, sempat rembat siput sikad-sikad di pasar tani. Tidak susah untuk memasaknya! Anda boleh rebus atau kukus sahaja, dan kemudian sediakan pencicahnya. Jangan lupa sediakan lidi untuk menarik keluar isi siput sikad-sikad!

 Siput sikad-sikad yang baru masuk dapur!

Cuci bersih siput sikad-sikad, dan kemudian rebus sama ada menggunakan air biasa atau air kelapa muda. Walllaaaaaa... kalau gunakan air kelapa muda, memang tersangatlah sedapnya! Amie rebus dengan air biasa sahaja, tanpa garam. Kalau rajin, boleh kukus. Sementara menunggu siput sikad-sikad masak, mari kita siapkan pencicahnya. 

Ikut suka masing-masing nak sediakan pencicah yang digemari. Seperti biasa, Amie tumbuk cili padi bersama bawang putih, bubuh garam/ gula / perasa pilihan dan perahkan jus limau kasturi.

 Pencicah sudah siap. Siput sikad-sikad pun sudah ditoskan. Mari kita makan,

Kalau 'tangan' siput sikad-sikad sudah terjulur keluar seperti di atas, tarik saja dengan tangan bagi keluar semua isinya. Kalau isi siput sikad-sikad masih bersembunyi, gunakanlah lidi untuk menariknya keluar. Terus cicah lada dan masuk dalam mulut....hiks! 'Tangan' siput yang kerans itu jangan ditelan tau!

4 comments

  1. Pertamakali jumpa siput ni dlm blog ni. Tengok bahan cicah je dah boleh rasa sedap dia macamana hehe

    BalasPadam
  2. pestime dengar ni kak amie..cengkerang dia tu buat hiasan cantik lah..

    BalasPadam
  3. salam, nanti ambik gambar isinya. bagaimana describe rasa isi?

    kulit kerangnya boleh dibuat biji congkak...

    BalasPadam
  4. Maqnie,
    selalu makan di luar, tak pernah masak sendiri, kali ini try buat di dapur heheee.

    Zila,
    betul tu, cengkerangnya memang cantik.

    Nor,
    hehehee...tak ambil gambar isinya sebab tak sabar nak ngap hahaaaa, isinya agak liat sedikit berbanding isi siput sedut.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe