Cara Masak Sambal Sotong Tomato yang Sedap!

6:32 PTG

Jemput jamu mata dengan hidangan Sambal Sotong Tomato.
Suka sangatlah seisi keluarga menikmati menu begini. Amie pula, lebih suka meratah sahaja...hiks! Cara memasaknya pun mudah, sama seperti masak sambal sotong yang biasa kita buat, cuma untuk resepi ini Amie tambahkan tomato. Memang sangat sedap!
Cubalah! Pasti nak masak begini lagi!
Hidangan yang lazat begini selain untuk sajian keluarga, juga sesuai untuk menjamu tetamu.
Tomato segar rasanya manis, dan sedikit masam serta dapat mengeluarkan rasanya yang sangat lazat jika dijadikan kuah sambal. Kalau tak cukup rasa masam manis semulajadinya, bolehlah tambahkan sedikit gula atau asam jawa atau juga asam keping.

Mari kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
500 gram sotong - bersihkan - potong ikut suka - toskan
5 biji tomato - buang kulit - potong-potong
2 labu bawang besar - hiris nipis
2 sudu besar serbuk cili (boleh gunakan cili padi / cili kering / cili merah)
1/2 cawan minyak
1 sudu kecil pati asam jawa / 1-2 keping asam gelugor (pilihan)
2 cawan air
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
8 biji bawang merah
1 cm belacan
1 hirisan halia (guna sedikit sahaja - tak bubuh pun tak apa)

Kalau dapat tomato yang lebih ranum lagi lebih baik, sebab isinya lebih lembut, mudah dikupas dan cepat hancur ketika dimasak.

 Ikut sukalah nak potong gaya mana, nak lebih kecil atau lebih nipis.

Gambar sotong di atas seberat 1 kg, Amie hanya gunakan 500 gram seperti gambar di bawah (setelah selesai dibersihkan dan dipotong).

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar sehingga kekuningan.
2. Masukkan hirisan tomato dan gaul rata. Biarkan masak seketika.
3. Tuangkan serbuk cili dan  bahan kisar. Kacau sebati.
4. Masukkan pati asam jawa (pilihan), dan air.
5. Perlahankan api, dan masak lagi sehingga tomato dan bawang besar hancur (kena ambil masa yang agak lama untuk hancur - lebih kurang 1/2 jam).
6. Setelah sambal terbit minyak, besar api dapur.
7. Masukkan sotong dan terus kacau.
8. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
9. Biarkan masak di antara 2 hingga 3 minit sahaja.
10. Padamkan api dapur.

Ada yang suka membuang air sotong terlebih dahulu (dengan cara memanaskan sotong di dalam kuali dan membiarkan sehingga keluar air, kemudian dibuang). Amie masak sambal sotong tanpa berbudat demikian. Hanya toskan sotong yang sudah dibersihkan, dan kemudian masak menggunakan api besar semasa memasukkan sotong ke dalam sambal di kuali. Hasilnya seperti di bawah. Sambal tidak berair (oleh sotong) dan masak sempurna.

Selamat mencuba.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe