Ayam Masak Kari dengan Betik

12:20 PTG

Assalamualaikum.
Masak apa hari ini?
Amie belum masak, baru rendam ikan di dapur.
Nampaknya hari ini Encik Suami menghadiri kenduri tahlil di rumah rakannya, dan kita pula baru balik dari menghadiri taklimat persaraan. Walaupun masih jauh lagi tarikh untuk bersara, tapi saja jew ikuti perkembangan serta prosedur untuk menghadapi saat pencen. Sekarang ini, macam-macam perkara yang tertinggal untuk diikuti...hiks!
Okey, kembali kepada cerita pokok, tentang masak-masak. Amie kongsikan menu Ayam Masak Kari dengan Betik. Masakan ini sudah lama masuk perut, tapi baru hari ini sempat dipaparkan.
Bahannya biasa-biasa sahaja, cuma di akhir masakan Amie perahkan jus limau nipis untuk menggantikan asam jawa atau asam keping. Amie masak bahagian sayap @ kepak ayam. Selalunya Amie gunakan santan segar, tapi untuk masakan kali ini Amie gunakan santan kotak.

Bahan-bahan:
6 keping sayap ayam - potong 2
400 gram betik mengkal - kupas kulit - buang biji - potong ikut suka
4 sudu besar Serbuk Kari 888 (ayam / daging)
1 kotak santan kelapa Ayam Brand - 200ml
3 cawan air
1 labu bawang besar - mayang 
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari - lurutkan
2 sudu besar jus limau kasturi
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan


Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 cm halia
(jika sukakan rasa pedas, boleh tambahkan cili kering - Amie tak bubuh cili kering)

Cara memasak:
1. Panaskan minyak, dan goreng bawang besar sehingga terbit bau dan layu.
2. Masukkan daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang, dan buah pelaga.
3. Setelah terbit bau tumisan rempah, masukkan pula bahan kisar dan kacau rata. Tumis sehingga pecah minyak.
4. Perlahankan api dan kemudian masukkan serbuk rempah kari. Gaul sebati, dan jika terlalu kering tambahkan sedikit air.
5. Masukkan sayap ayam, besarkan api dan biarkan masak sehingga layu (berubah warna sayap ayam). Tambahkan air. Biarkan masak mendidih dan kemudian masukkan betik.
6. Perlahankan semula api, masak sehingga ayam dan betik empuk.
7. Tuangkan santan, dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
8. Akhir sekali tuangkan jus limau nipis secara merata di atas masakan. Kacau sekali dua, dan kemudian padamkan api dapur.

2 comments

  1. assalamualaikum amie.. 1st time dtg sini sis terus follow.. bnyk resepi best kat sini bleh cuba nnti... ada masa jemput singgah blog sis juga ya.. terima kasih

    BalasPadam
  2. Siti Awadah,
    waalaikumussalam,
    terima kasih sudi singgah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe