Mee Hoon Goreng Tomato

12:39 PTG

Selamat menjalani ibadah puasa di bulan Rejab ini, bagi yang ada keuzuran insya-Allah boleh melaksanakannya pada masa yang diizinkan sepanjang bulan penuh berkat ini. Mudah-mudahan amal ibadah kita akan mendapat sebesar-besar pahala dan ganjaran daripada-Nya. Pagi ini Amie sediakan sarapan pagi untuk anak-anak iaitu mee hoon goreng tomato. Oleh sebab anak-anak susah sangat nak makan sayur... dan sebenarnya tidak mahu menyentuh langsung, tak perlulah Amie masukkan taugeh atau sayur sawi lagi. Amie kupas beberapa biji tomato masak ranum, cincang dan tumis bersama bahan tumbuk sehingga hancur lunyai. Sekurang-kurangnya adalah juga vitamin yang masuk ke badan anak-anak. Begitu juga dalam masakan yang lain seperti sambal, kari atau asam pedas, Amie tak lupa masak dahulu bersama tomato cincang. Rasa masakan sebenarnya bertambah enak dan boleh memekatkan kuah kari atau asam pedas.

Bahan-bahan:
9 keping mee hoon Golden Swallow (rendam selama 1 jam - hingga kembang / lembut)
15 ekor udang kertas (buang kepala dan kulit - belah belakang)
300 gram sotong (potong ikut suka)
1/2 cawan udang kering (rendam dan tumbuk kasar-kasar)
3 biji tomato masak ranum (buang kulit dan cincang)
5 biji bawang merah (tumbuk)
5 biji bawang putih (tumbuk)
1 biji lada hijau (hiris)
1 biji lada merah (hiris)
3 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
1 sudu serbuk pati ayam
garam & gula (jika perlu)
minyak

Bahan untuk sambal kicap:
15 biji cili padi (tumbuk)
3 biji bawang putih (tumbuk)
4 biji limau kasturi (perah airnya)
4 sudu kicap manis Habhals - cap Kipas Udang

Cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah,bawang putih dan udang kering hingga naikbau.
2. Masukkan tomato cincang dan biarkan masak sehingga tomato hancur.
3. Masukkan udang dan sotong. Gaul rata.
4. Masukkan sos cili dan sos tiram.
5. Masukkan mee hoon dan gaul rata. Masukkan hirisan lada hijau dan lada merah.
6. Taburkan serbuk pati ayam. Jika kurang rasa, taburkan sedikit garam.
7. Gaul sebati hingga mee hoon masak.
8. Untuk sos kicap pula, tumbuk cili padi bersama bawang putih.
9. Masukkan dalam mangkuk kecil dan gaul bersama kicap dan air perahan limau.
(Tidak perlu tambah garam dan gula sebab kicap manis Habhals atau cap Kipas Udang sudah cukup lengkap perisanya.)
10. Hidangkan mee hoon goreng tomato bersama sos kicap.

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe