Kek Kukus Coklat Pisang

7:41 PTG

Hmmm.... hari ini kena layan mood si bongsu. Sejak di perpustakaan lagi merengek-rengek, rupanya badannya agak panas, nak demamlah tu. Walaupun kurang sihat tapi semangatnya kuat.... asyik tanya bila nak buat kek...mummy bila nak buat kek. Amie pun bawalah anak-anak semua (keluar dari perpustakaan), pergi shopping. Sebenarnya Amie bukan tahu sangat bahan-bahan untuk buat pelbagai kek, tapi sebab si bongsu yang merayu-rayu, Amie pun tunjukkanlah segala bahan yang tersedia di shopping mall yang berkaitan dengan kuih, kek dan macam-macam lagi, dan...... macam-macam pula pertanyaannya... ini apa, itu apa..... dia pun ambil serbuk koko, chocolate rice.... Sampai rumah, dia tanya lagi, mummy bila nak buat kek......okey sayang pecahkan telur dulu yea... bla bla bla.., akhirnya sebelum kek siap masak, si bongsu keletihan tinggalkan dapur. Kek ini siapa punya? Siapa buat?.... oleh sebab Amie belum begitu mendalami hal ehwal kek, tak perlu rasanya tuliskan di sini apa bahan dan bagaimana cara membuatnya, takut bagi ajaran sesat pula...  dahlah hasilnya pun bopeng mopeng sana sini....he he he lain kali kalau dah betul2 mahir, Amie tuliskan resepinya yea....


Dan di bawah ini ialah Chef Kecil.... si bongsu  Amie.


....bersama chef idolanya di Coffee House Shervinton Hotel, Tawau.

4 comments

  1. Salam...saya pun ptg tadi buat kek pisang.tercari2 resipi last2 ikut yg dlm Kongsi Resipi tu, versi bakar punye.Belum sempat upload lagi dlm blog.

    BalasPadam
  2. Salam...Kek ni nampak menarik....ada lapisan pisang gituuuuu

    BalasPadam
  3. mamanajmi,
    hmmm amie belum pandai jaga oven..... setakat kukus bolehlah he he he...mmg tangan kaku, bantat semua kuih...

    BalasPadam
  4. sue,
    sayang pisang yg dah lebam2 tu... saja je gatai tangan buat lapis2 tu...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe