Udang Goreng Salut Tepung

1:52 PTG

Assalamualaikum kepada pengunjung blog Amie hari ini.... hmmm ingatkan cuti sekolah nak tingkatkan kemahiran memasak, tapi rupanya terkejar-kejar dengan tugas pentadbiran. Apa pun masak tetap diutamakan, kalau boleh tak mahulah belikan sarapan atau makanan lain untuk anak-anak sepanjang cuti ini. Kelmarin dah terlajak, sebab keluar awal... tak sempat buat sarapan... terpaksalah si bapa belikan dulu nasi kuning untuk anak-anak. Hari ini Amie keluar lewat sikit sebab kelmarin 2 boss Amie pesan, tak perlu sepanjang waktu berada di sekolah, ... sudah 7.25 pagi... sebenarnya bukan apa, Amie fobia betul dengan traffic jam, itu sebab setiap hari Amie keluar seawal pukul 6 pagi. Bila nak angkat telefon masukkan dalam beg, mata terpandang mesej dari Hamsiah... tanya dah keluar ke belum, Amie balas... baru nak keluar dr rumah. Hamsiah balas balik semasa Amie sedang drive... aku mahu pergi sekolah tapi tayarku pancit, jadi aku tunggu kedai tayar dibuka di sebelah restoran Rumpun Selera. Nak minum tapi tak ada kawan, mau ajak kau minum, mau? Sebenarnya Amie dah minum segelas susu sebelum keluar rumah tadi. Hamsiah ni kawan lama Amie... (hampir 20 tahun), baru pindah ke sekolah lain. Amie terus telefon... nak tanya di mana dia tunggu, tiba-tiba rasa lain macam je... waktu nak bercakap, rupanya terlupa pasang gigi (3 je) di bahagian bawah.... Lailahaillallah... patah balik ke rumah, dahlah kunci rumah tak bawa, hon banyak kali, anak-anak tak buka pintu (tidur semula).... telefon pun tak diangkat... ah, jalan sajalah, kesian Hamsiah menunggu.... hmmm biarlah benda lain tertinggal, jangan benda tu yang tertinggal... nasib baik hari ini tak ada sesiapa orang penting datang ke sekolah..... Hari ini Amie balik awal sedikit dan sempatlah sediakan hidangan tengahari untuk anak-anak di rumah. Resepinya mudah dan ringkas sebab tak perlu mengambil masa yang lama untuk menyediakannya. Amie goreng udang bersalut tepung. Amie belajar goreng udang salut tepung ni daripada kakak ipar Amie semasa kami sama-sama masak di kampung.


Bahan-bahan:
20 ekor udang kertas besar (buang kepala dan kulit - tinggalkan ekor)
3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung jagung
1 sudu teh serbuk eno
1 sudu serbuka pati ayam
1/2 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu lada putih (tumbuk)
3 biji bawang putih (tumbuk)
1.5cm halia (tumbuk)
75ml air
minyak

Cara:
1. Campur kesemua bahan di atas ke dalam sebuah bekas.
2. Masukkan air dan gaul sebati.
3. Panaskan minyak yang banyak.
4. Celupkan satu persatu udang ke dalam adunan dan goreng terendam.
5. Angkat apabila gorengan kelihatan kuning keemas-emasan.
~Senang sangatkan...... Boleh makan begitu saja atau makan bersama nasi~

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe