Laksa Utara

9:01 PTG

Kebiasaannya, tahun-tahun sebelum ini memang kami tuan rumah sempena hari bapa. Itu yang menyebabkan Amie kadang-kadang terlupa tarikh lahir pakwe Amie sebagaimana yang berlaku pada tahun ini. Oleh sebab tarikh lahirnya pada minggu ketiga bulan Jun, kami sambut serentak pada hari Ahad. Seronok.... sebab keluarga dapat berkumpul ramai-ramai, bertemu bapa mentua, ipar duai dan anak-anak buah. Kadang-kadang apa yang dirancang lain jadinya. Memang Amie luahkan hasrat untuk sambut hari bapa di rumah, tetapi petang Jumaat lepas (hari ulang tahun pakwe Amie), tukang buat kabinet dapur nak datang pasang kabinet pada hari Ahad untuk bahagian dapur kering dan dapur basah. Kebetulan pula, pagi Ahad pakwe Amie ada kerja yang perlu disiapkan. Jadi, rancangan sambutan hari bapa akan dibuat di kampung. Amie ditugaskan masak laksa. Menjelang petang, lokasinya berubah pula di rumah kakak ipar di Taman Tabanak. Kabinet sepanjang 25 kaki (unit gantung -bahagian atas sahaja) siap hampir pukul 6 petang. Tak dapatlah Amie gunakan sepenuhnya dapur untuk aktiviti memasak. Nasib baiklah buat laksa ni mudah sikit, rebus-rebus je.....siaplah juga laksa utara yang sangatlah ringkasnya sebagai salah satu hidangan untuk sambutan hari bapa.



 Nampak betul laksa masak gaya koboi...main tangkap muat je.


Yang bagusnya, bahan-bahan lain hanya perlu potong-potong saja, taklah terganggu sangat kerja-kerja pemasangan kabinet dapur kecuali asap kuah laksa, itu pun masuk dalam cerobong hud dapur. Menjelang petang, kabinet dapur kering pula dipasang, dapatlah Amie masak di bahagian dapur basah. Yang di atas tu ialah aksesori laksa yang akan dibawa ke rumah kakak ipar.


Tak sempat nak tanya kakak ipar, apa nama & jenis kek ini, tapi semua kata sangat sedap! Nampak simple saja kan, tapi rasanya memang Amie pun jilat bibir!


Sambutan hari bapa secara sederhana di rumah kakak ipar Amie.


Antara menu malam itu....sayap & sosej....


.....dan beberapa menu lain termasuk laksa yang Amie bawa. Biasanya Amie masak laksa ikut resepi biasa sahaja, ringkas dan mudah. Tapi entah kenapa tergerak pula nak ikut resepi dalam Majalah SAJI keluaran Februari 2011. Salah satu bahan yang tidak pernah Amie gunakan dalam kuah laksa ialah lengkuas. Amie pun masukkkan sedikit lengkuas dalam kuah. Mungkin ada yang tak gunakan lengkuas, tapi Amie saja je... nak cuba-cuba mana tahu ada kelainan dalam rasanya. Tapi, rasanya sama je.... macam yang Amie buat sebelum ini. Pakwe Amie belikan 4 bungkus laksa, 2 kg ikan selayang.... jadi cukuplah tu sebagai bahan asas....

Sumber: Majalah SAJI Februari 2011
Resepi :  Laksa Utara

Bahan-bahan: (ikut sukatan Amie)
2 kg ikan selayang - rebus dan ambil isinya / kisar
4 bungkus laksa kering - rendam hingga lembut - celur
7 keping asam gelugur
10 tangkai daun kesum
3 kuntum bunga tangkai (belah 4)
garam & perasa

Bahan untuk campuran laksa:
4 biji timun - potong nipis
1 rumpun daun salad - hiris nipis
5 labu bawang besar - mayang
15 biji telur - rebus dan potong wedges
1 biji nanas - buang kulit dan ricih halus
5 biji lada merah - hiris nipis
15 biji limau kasturi

Bahan kisar:
20 tangkai cili kering
1.5cm belacan
25 ulas bawang merah

Cara:
1. Satukan isi ikan dengan air rebsan dan tambah air mengikut kepekatan yang diingini.
2. Masukkan daun kesum, asam gelugur, bunga kantan dan garam serta perasa.
3. Kuah hendaklah sentiasa dikacau agar isi ikan tidak berketul.
4. Masak sehingga asam gelugur kembang dan rasanya sebati.
5. Jangan biarkan kuah mendidih terlalu lama di atas api.
6. Hidangkan bersama laksa yang telah direbus dan bahan campuran yang lain.

Jom.... ikut kami bawa laksa ke rumah kakak ipar Amie....

10 comments

  1. salam kak aimie.. sedapnya nampak laksa tu.. saya memang suka laksa.. seronok nampak sambut hari bapa ramai2 gitu..

    BalasPadam
  2. ayu nie memang hantu LAKSA...dah sebulan x buat laksa....teringin la plak bila tgk pic nie...:D

    BalasPadam
  3. mmm sedapnya buat bbq..tgk laksa tu yg akak tak tahan tu..memang feveret..

    BalasPadam
  4. juwita,
    kak amie buat lebih sikit, dpt bawa utk kawan2 di sekolah... makan laksa ni 1 je masalahnya, tak pandai kenyang...

    BalasPadam
  5. lady ayu,
    kakak ipar kak amie kurang selera makan sbb letih (urus 2 terunanya kahwin), tu sbb dia minta kak amie masak laksa spy seleranya terbuka...

    BalasPadam
  6. anymz,
    kami bawa menu masing2 dr rumah, kumpul ramai2, makan ramai2... best!

    BalasPadam
  7. ayu nie akak kalo hari2 laksa pow x per...x der istilah JEMU

    BalasPadam
  8. ayu,
    macam tak kenyang makan benda ni... balik2 nak makan

    BalasPadam
  9. salam..bestnya sambut hari bapa ramai2..dah cam kenduri lak!makasih atas doanya tuk Arwah..Amin

    BalasPadam
  10. tie,
    ipar duai sebelah suami...sebelah amie takde...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe