ADSENSE

Khamis, 9 Jun 2011

Kerabu Bee Hoon (Rice Noodle Salad)

Sumber    : Famous Street Food of Penang
Resepi     : Kerabu Bee Hoon (Rice Noodle Salad)
Selamat tengahari semua.... dah makan ke belum? Kalau belum, meh sini datang dapur Amie... kita makan kerabu bee hoon sama - sama. Sebenarnya dah lama mengidam nak makan kerabu bee hoon ni setelah melihat dalam buku resepi Famous Street Food of Penang. This is essentially a vermicelli salad, flavoured with the Thai-influenced dressing of lime juice and sambal belacan. Rasanya, kerabu ini juga is a typically Penang Peranakan dish. Resepi ini hasil air tangan Madame Ch'ng Siew Poh yang mempelajari daripada ibu mertuanya. Hmmm... kalau betul caranya, memang sangat sedap tau.... jangan lupa masukkan perahan air limau tu, dan lagi satu bubuh cili api lebih sikit... baru berasap telinga masa makan! Auuuwwwwww...


Resepi Asal:
Rice Noodle Salad
(4 servings)

Sambal belacan:
5 redbird's eye chillies
6 fresh red chillies
1 clove garlic
30 gram toasted dried shrimp paste

Dressing:
4-5 tbsp sambal belacan
2-3 tbsp shrimp-cooking - cooking water or water
10 calamnsi limes - extract juice
1 tsp salt or to taste
200 gram dried rice vermicelli (bee hoon) - scalded and drained
200 gram cooked and shelled shrimps - Amie tambah sotong sikit
10 shallots, pelled and sliced thinly
1 torch ginger flower (bunga kantan) halved and sliced thinly
50gram mint leaves - Amie tak bubuh sebab tak ada
2-3 tbsp toasted grated coconut (kerisik)

Pound together the sambal belacan ingredients to a fine paste. Combina the dressing ingredients in a large mixing bowl. Add the remaining ingredients and toss well. (Toss just before serving).

Huh.... selamat mencuba!

5 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

lama bonar ayu x buat kerabu gini...sedapnyer :))

JARI YANG TERBARAI berkata...

ado plak ye bee hoon dibuat kerabu... nice!!

Amie berkata...

lady ayu,
kalu ada org jual... mahu je kak amie beli...sodap!

Amie berkata...

JARI YANG TERBARAI,
mmg ado... mcm2 ado resepi kat dunio nie...pilih yoo...

subra santhi berkata...

saya pun dah lama rancang nak buat... tangguh tak tahu berapa kali serai and bunga kantan dah kering. hari ni.. instant.. ok la.. sambal siap yang beli. ganti dengan daun bawang. limau nipis pun raso not bad. udang mee celor dalam microwave.... sedap.