Kerabu Bee Hoon (Rice Noodle Salad)

12:31 PTG

Sumber    : Famous Street Food of Penang
Resepi     : Kerabu Bee Hoon (Rice Noodle Salad)
Selamat tengahari semua.... dah makan ke belum? Kalau belum, meh sini datang dapur Amie... kita makan kerabu bee hoon sama - sama. Sebenarnya dah lama mengidam nak makan kerabu bee hoon ni setelah melihat dalam buku resepi Famous Street Food of Penang. This is essentially a vermicelli salad, flavoured with the Thai-influenced dressing of lime juice and sambal belacan. Rasanya, kerabu ini juga is a typically Penang Peranakan dish. Resepi ini hasil air tangan Madame Ch'ng Siew Poh yang mempelajari daripada ibu mertuanya. Hmmm... kalau betul caranya, memang sangat sedap tau.... jangan lupa masukkan perahan air limau tu, dan lagi satu bubuh cili api lebih sikit... baru berasap telinga masa makan! Auuuwwwwww...


Resepi Asal:
Rice Noodle Salad
(4 servings)

Sambal belacan:
5 redbird's eye chillies
6 fresh red chillies
1 clove garlic
30 gram toasted dried shrimp paste

Dressing:
4-5 tbsp sambal belacan
2-3 tbsp shrimp-cooking - cooking water or water
10 calamnsi limes - extract juice
1 tsp salt or to taste
200 gram dried rice vermicelli (bee hoon) - scalded and drained
200 gram cooked and shelled shrimps - Amie tambah sotong sikit
10 shallots, pelled and sliced thinly
1 torch ginger flower (bunga kantan) halved and sliced thinly
50gram mint leaves - Amie tak bubuh sebab tak ada
2-3 tbsp toasted grated coconut (kerisik)

Pound together the sambal belacan ingredients to a fine paste. Combina the dressing ingredients in a large mixing bowl. Add the remaining ingredients and toss well. (Toss just before serving).

Huh.... selamat mencuba!

5 comments

  1. lama bonar ayu x buat kerabu gini...sedapnyer :))

    BalasPadam
  2. ado plak ye bee hoon dibuat kerabu... nice!!

    BalasPadam
  3. lady ayu,
    kalu ada org jual... mahu je kak amie beli...sodap!

    BalasPadam
  4. JARI YANG TERBARAI,
    mmg ado... mcm2 ado resepi kat dunio nie...pilih yoo...

    BalasPadam
  5. saya pun dah lama rancang nak buat... tangguh tak tahu berapa kali serai and bunga kantan dah kering. hari ni.. instant.. ok la.. sambal siap yang beli. ganti dengan daun bawang. limau nipis pun raso not bad. udang mee celor dalam microwave.... sedap.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe