Ayam Masak Cekur

9:51 PTG

Selamat malam semua. Bertemu kembali dalam The Story of Amie's Little Kitchen, blog kesayangan tuan punya dapur yang sentiasa berasap ni. Hari ini perasaan dan fikiran terganggu sedikit, tapi masih dalam kawalan. Bila balik rumah, apalagi menjenguk dapur... serta merta hati menjadi damai dan tenteram... kerana kita punya cerita tersendiri di Amie's Little Kitchen. Hilang seketika 'kezaliman' yang menimpa 'nasib' Amie akibat ditutup peluang untuk maju dalam kerjaya oleh seseorang yang jahil dan tidak bertanggungjawab. Sedih bunyinya kan.... hanya pada Allah Amie serahkan segalanya. Allah Maha Mengetahu segala niat kita, kang Amie cerita.... kang tak ada selera nak tengok resepi petang ini. Baik Amie tumpukan motto cooking with my heart and soul. Amie pilih menu ayam masak cekur. Ada lebihan cekur yang pakwe ambil dari sekolahnya tempohari, dan sebelum daunnya layu... baiklah Amie masak sesuatu. Amie cuba telefon bonda tapi talian tak berfungsi. Nak tanya macamana nak masak cekur tu, sebab hari tu Amie masak ayam ungkep, rupanya berbeza dengan resepi yang betul-betul asli. Ayam masak cekur ini pun Amie ambil dari buku resepi. Hasilnya memang dari segi warna dan rasa ada sedikit berbeza dengan yang pernah Amie makan semasa kenduri-kendara di kampung.


Oleh kerana malam ini pakwe Amie dan anak-anak menghadiri tahlil dan bacaan Yasin di kampung, Amie pun masak sejenis lauk saja, sebab di kampung pun ada hidangan makan malam. Apa pun, sebelum keluar rumah, perut perlu dialas terlebih dahulu.
Seingat Amie, masa duduk di kampung dulu, orang kampung Amie panggang ayam dulu, kemudian baru di siram dengan kuah santan (tak perlu masak), buat macam kuah pecak ikan pari. Cili padinya mesti warna hijau, tapi resepi yang Amie guna pakai ini sudah menjadi versi pelbagai pula walaupun memang resepi dari negeri Selangor. Iyela.... kalau difikir, nak panggang ayam lagi, kan ke makan masa... itu sebab resepi tu diubahsuai. Insya-Allah ada rezeki dan umur panjang, Amie ingin masak yang betul-betul cara tradisional masa balik kampung nanti. Masakan yang aslinya beraroma segar.....


Sumber   : Kompilasi Masakan Selangor
Resepi   : Ayam Masak Cekur
Resepi Asal:
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (dipotong ikut suka)
2 biji kentang (dibelah empat)
300 ml santan cair
150 ml santan pekat
3 sudu makan minyak masak
1 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit (disimpul)
5 helai daun cekur (hiris halus)
garam
asam jawa

Bahan kisar:
10 biji cili padi
2 ulas bawang merah
2 inci isi cekur
1 inci belacan
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas

Cara:
1. Goreng kentang separuh masak. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar hingga wangi.
3. Masukkan ayam dan gaul rata.
4. Masukkan santan cair, daun kunyit dan serai.
5. Bila mendidih masukkan kentang, pati santan, air asam jawa dan daun cekur. Masak lagi hingga mendidih.
6. Taburkan garam secukup rasa.
7. Tutup api - Amie tunggu hingga kuah pekat - gunakan api perlahan.
8. Hidangkan bersama nasi putih.


Jom makan....kuahnya pun rasa sedap, ala-ala rendang cuma tak bubuh kerisik je.

17 comments

  1. salam kak amie.. fierst time dengar masakan ayam gini.. tentu lain dari yang lain rasanya kan..

    BalasPadam
  2. juwita,
    cekur terkenal dlm masakan jawa, tumbuhan herba ini byk khasiat perubatan, aromanya juga berbeza... yg tak biasa makan tentu alami kejutan budaya makan...

    BalasPadam
  3. e-na pernah tanak cekur sblm datang jepun...senang sgt biaknya...banyak sampai x habis makan...nanti balik mesia boleh try masak mcm ni pulak...menyelerakan!

    BalasPadam
  4. salam kak amie..nampak sedap masakan ayam isi cekur.nnati la klu g umah MIL nk mintak cekur sikit...leh try resepi akak nie...

    BalasPadam
  5. ena,
    mmg cekur cepat biak,
    kalau makan ramai2 dgn penggemar masakan bubuh cekur lagi sedapkan...

    BalasPadam
  6. azatie,
    amie masak ni ikut resepi moden, tapi amie rasa resepi kg lagi sedap...ayam panggang, siram kuah santan pekat campur cekur...

    BalasPadam
  7. mesti wangi dgn aroma cekur tu..nmpk pun sedap

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum akak..
    Diana pun x perna lg makan ayam masak cekur nie.. ermm.. cekur pun x tau camner rupanya.. :D. tp mmg perna dgr.. cuma x perna lg tgk rupa cekur tu... tapi kan akak... ayam tu mmg nampak sedap sesangat tau.. meleleh air liur d buatnya tau.. :)

    BalasPadam
  9. malu nk ckp, tp nk ckp jugak..sy tak kenal pon daun cekur tu mcm mana.adoi..cemana la nk buat ayam masak cekur ni...

    BalasPadam
  10. mesti masa masak, bau semerbak harumkan
    betul tu kalau kita masak tidak seikhlasnya tiada jiwa, jadi tak sedap nanti..penat masak je nanti
    bersabar je dengan orang2 yg boleh dikategorikan sakit jiwa

    BalasPadam
  11. ida,
    itulah aroma masakan jawa... he hee resepi sebelah keluarga bonda kak amie

    BalasPadam
  12. diana,
    seronokkan dpt kongsi dlm dunia masakan... macam2 kita jumpa & kenal benda2 yg tak pernah terfikir...

    BalasPadam
  13. nuwairani,
    tak pe...dlm blog masakan mcm2 boleh kita jumpa...cekur ni biasa sebenarnya di selangor terutama dlm resepi ala2 jawa

    BalasPadam
  14. IXORAROXI,
    ye yeee...kdg2 kalau kita masak dgn hati tak tenang mcm2 jadi, terpercik minyaklah, terhiris jarilah...

    BalasPadam
  15. ya Allah!! sedapnya!!! sumpah saya terliur...huhu...

    BalasPadam
  16. wahida,
    jangan lupa bawa tisu kalau dtg dapur amie ye... hehehhe hhehe...hehee

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe