Udang Harimau Masam Manis

5:17 PTG

Sumber     : Majalah SAJI Oktober 2008
Resepi       : Udang Harimau Masam Manis
                   Chef Mohd Jasmin Mohd Zan, Hotel Nikko, Kuala Lumpur.

Nampaknya cuti kali ini macam nak balas dendam saja.... dendam masaklah, apalagi.... he he he. Lagipun asyik terperap duduk di rumah, buka pintu pun.... habis habuk menerpa masuk. Ini tak lain tak bukan kes jalan raya yang tak siap2 lagilah tu.... nak jemur pakaian pun susah. Apa tidaknya, melekat habuk2 dekat jemuran kita. Masih meneruskan usaha memahirkan diri memasak, kali ini Amie cuba resepi dari Majalah SAJI keluaran Oktober 2008. Resepi ini memenuhi ruangan hidangan buat tetamu istimewa, dan kebetulan ada simpanan udang harimau dalam peti sejuk, jadi Amie putuskan untuk menghidangkan yang 'istimewa' ini buat suami dan anak-anak di rumah. Amie masakkan nasi briyani untuk dinikmati bersama resepi ini. Rasa udang memang kita sudah tahu, udang harimau agak keras sedikit isinya... yang Amie guna udang harimau laut, tetapi yang Amie suka sangat resepi ini ialah rasa sambal atau sosnya yang sungguh istimewa..., cubalah dan pasti tidak mengecewakan.


Bahan-bahan:
800 gram udang harimau
2 helai daun kunyit
5 helai daun limau purut
2 sudu besar sos tomato
12 biji anggur merah
1/2 cawan nanas masak (potong dadu)
1 biji epal hijau (potong dadu)
garam & gula
50ml air

Bahan kisar:
15 biji lada kering
10 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
2 batang serai





Cara:
1. Goreng udang harimau hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga wangi.
3. Masukkan sos tomato, daun kunyit dan daun limau purut.
4. Masukkan air dan kacau sebati.
5. Masukkan garam dan gula.
6. Akhir sekali masukkan nanas, epal hijau, anggur merah dan udang harimau.
7. Kacau perlahan-lahan hingga rata kesemua bahagian.
8. Angkat dan hidangkan bersama nasi briyani Bombay.


2 comments

  1. salam k.amie...sedap tue udang harimau masak masam manis..mmg puas mkn udang!

    BalasPadam
  2. azatie,
    salam... anak2 kata yg sedap sosnya...he he he

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe