Temparing, Ulam Jantung & Sambal Tomato

5:13 PTG

Amie tak ingat entah berapa hari lamanya jantung pisang nan satu itu terletak di sudut dapur. Seingat Amie, sewaktu pakwe Amie bawa pulang suatu petang, dia minta Amie masak.... dan sebenarnya sudah beberapa kali dia bawa pulang jantung pisang.... tapi Amie tak masak apa-apa, kerana terlupa dan mungkin juga tak tahu nak masak apa. Mentua Amie suka buat masak lodeh (resepi Cocos), tapi tak ada pula teman-teman jantung yang lain termasuk pucuk ubi dan kembang katis. Tengahari ini Amie masak juga jantung pisang itu tapi sebagai ulam sahaja. Amie temankan bersama sambal tomato di samping menu utamanya ikan temparing goreng. Ikan ini pun satu hal jugak, selain goreng dan masak sambal... tak terfikir nak masak yang lain.


Kerja pertama kita selesaikan dulu. Ikan temparing nan seekor di bawah ini kita bersihkan, buang sisik, buang siripnya yang jahat sebab tiap kali Amie bersihkan ikan ini mesti tercucuk siripnya, jarang tak tercucuk... sampai berdarah tau, kalah tukang masak Raja Bersiong... hehee... Potong 2 sebab nak goreng seekor, kuali tak muat, nanti sebelah ekor atau bahagian kepala tak masak pulak, dan seterusnya lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng hingga masak. Jangan lupa jantung pisang tu sekali. Didihkan dulu air, kemudian belah jantung pisang dan terus masukkan dalam periuk. Dah lembut, angkat dan toskan.



Cerita yang mudah dan senang kita dahulukan, cerita yang sukar dan memakan masa kita kemudiankan. Ha... tibalah masa praktikkan cerita yang memakan masa, sebaik-baiknya masak dahulu sambal tomato, sambil membersihkan ikan dan sediakan yang lain-lain. Tak apalah kan..... ini cerita saja, dari yang mudah kepada yang lebih kompleks. Cerita tentang sambal tomato ni,mula dulu makan sambal ni rasa terkeluar airmata sebab teramatlah pedasnya. Sambal ini gunakan cili padi, dan biasanya di sini dipanggil sambal Bugis. Entah kenapa namanya begitu... adakah asal-usulnya memang resepi Bugis? Tak tahulah Amie.... dan semasa Amie ada Yanti (pembantu rumah dari Sulawesi - keturunan Bugis, dia selalu buat sambal ini tapi Amie minta ubahsuai, jangan terlalu pedas). Akhirnya, jadilah sambal tomato versi Amie dengan idea asal sambal Bugis.


Bahan-bahan:
5 biji lada merah / hijau
10 biji cili padi
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1.5cm belacan
~kisar semua bahan di atas~
1 sudu pati asam jawa
5 biji tomato hijau / merah (cincang)
2 batang serai (diketuk)
garam & gula
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan tomato cincang, serai dan serbuk pati asam jawa.
3. Masak di atas api perlahan selama 30-40 minit atau sehingga tomato hancur macam dalam gambar.
4. Masukkan garam dan gula.
5. Siap untuk dihidangkan.



Sambal tomato tahan lama kalau gunakan lebih minyak, panaskan semula atau simpan dalam peti sejuk. Tapi biasanya tak tahan berapa lama jugalah, sebab rasanya yang sedap membuatkan kita suka makan... sambal yang tak berapa pedaslah. Amie buat tak pedas. Biasanya sambal begini yang Amie tengok orang Bugis suka makan dengan sanggar pepek - pisang goreng yang dipenyet kemudian digoreng semula hingga garing. Wokeyyyy.... semua dah siap? Nasi dah ditanak, ikan dan siap goreng, jantung dah bercelur, kita susunlah atas meja untuk santapan bersama....


Peringatan: Amie tak bertanggungjawab ye kalau ikan temparing ni tak ada di tempat anda....Amie datang Sabah baru jumpa ikan ni, itu pun setelah nikah dengan pakwe Amie....


20 comments

  1. assalam kak amie sedapnya ni kalau makan confirm pecah diet hahaha

    BalasPadam
  2. wlkmsalam chik mimi,
    makan sikit2 je...e ehe

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum Amie, thanks ya sudi masuk ke dapur akak, terima kasih juga atas sokongan kalian...kena pkir 20x lak nak stop blog tuh..hehehe...apapun, happy cooking!

    BalasPadam
  4. wlkmsalam kak umi,
    tak payah fikir walau sekali utk undu diri...fikirkan bagaimana utk terus ke depan hehehhh...

    BalasPadam
  5. Sedapnya mkn nasi dgn ulam jantung pisang, my fav jugak tu!Nnti nk try juga sambal tomato tu.Kt sini selalu buat sambal belacan je...

    Ikan temparing tu ada nama lain tak?

    BalasPadam
  6. mamanajmi,
    lebihkan tomato ye...kalau tak tahan pedas laa...
    amie tak tahu nama lain ikan temparing nih... tak pernah jumpa di kg - selangor -

    BalasPadam
  7. sedapnyer..nak try la resipi-resipi yg ada ni

    www.puterikasih.com

    BalasPadam
  8. terliur tgk sambal ngn jantung tu...sllllrpp

    BalasPadam
  9. Salam,
    Wah...saya suka makan ulam jantung pisang cicah sambal belacan. Cukup sedap dah tu....

    BalasPadam
  10. Amie,bestnya nampak sambal tu, ummi kena cuba ni...

    BalasPadam
  11. Salam Kak..Wahhhhh makan nasi berlaukkan ikan dan berulam jantung pisang...Sedaaaapppnyaaaaa

    BalasPadam
  12. puteri kasih,
    trylah mana2 yg bkenan...

    BalasPadam
  13. nuwairani,
    sesekali makan jantung....sambal berulam jantung...

    BalasPadam
  14. hazila,
    kak amie pun suka sgt makan jantung celur dgn sambal belacan....leleh...

    BalasPadam
  15. ummiross,
    betul tu ummi...kena cuba baru tahu sedap ke tak...hehehe

    BalasPadam
  16. sue@nenie,
    masakan yg simpel mcm ikan goreng pun sebenarnya sedap kalau kita carikan teman2 spt ulam-ulaman kan...

    BalasPadam
  17. salam kak amie.. sedapnya nampak jangtung tu.. tambah makan dengan sambal

    BalasPadam
  18. ya ampun..ini tlh mengundang kemarahan tekak nih...kecurrr..uhuhu

    nk try sambal tuh..sgt menyelerakan lah

    BalasPadam
  19. juwita,
    iye...mmg sedap! kalau duduk sebelah boleh hulur hehehe...

    BalasPadam
  20. greenjade,
    redakan kemarahan tekak tu... meh dtg makan kat dapur kak amie...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe