Seafood Macaroni

12:57 PTG

Selamat siang.... terlewat sedikit masukkan menu pagi ini. Maklumlah, hari ini temankan anak-anak ke perpustakaan. Apa pun dapat jugalah Amie paparkan hidangan macaroni goreng seafood. Kali ini tidak merujuk mana-mana buku resepi sebab memang dah biasa masak pasta jenis begini. Amie masukkan saja bahan-bahan yang biasa digunakan termasuk tomato cincang (lunyaikan dalam kuali supaya jadi kuah... biar anak2 makan).... he he he..


Bahan-bahan:
300 gram macaroni (rebus hingga lembut- toskan airnya)
10 ekor udang kertas (buang kepala dan kulit - belah belakang)
200 gram sotong (potong panjang-panjang)
3 biji tomato (cincang)
5 kuntum cendawan (belah 2)
200 gram brokoli (potong-potong)
1 labu bawang besar (cincang)
1/2 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
3 sudu makan sos cili
5 sudu sos tomato
minyak
garam

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi.
2. Masukkan tomato cincang dan goreng hingga lunyain / hancur.
3. Masukkan sotong, udang, sos cili dan sos tomato. Gaul rata.
4. Masukkan macaroni, cendawan, brokoli dan lada hitam. Kacau lagi.
5. Taburkan lada hitam dan garam.
6. Angkat untuk dihidangkan. Hiaskan bersama daun salad dan tomato ceri.



Sila.... silakan sesiapa yang sudi, jom makan sama2..., jangan malu-malu yea.... he he he.....

6 comments

  1. ya Allah!! sonoknya masuk blog ni...penuh ngan makanan dan resepi... i like!!

    BalasPadam
  2. mcm sedap je seafood macaroni nie...
    nak try... :D

    BalasPadam
  3. Salam Amie...uishhhh sedap tu saya suka makaroni dan yang sewaktu dengannya

    BalasPadam
  4. wahida,
    terima kasih sudi datang, singgahlah selalu yea...

    BalasPadam
  5. iznie,
    wokey.... try jgn tak try yea.... mesti sedap punya!

    BalasPadam
  6. IXORAROXI,
    ooo peminat dried pasta yea... anak2 kak amie suka makanan begini...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe