Salmon Panggang Sos Oren

12:45 PTG

Sumber:           Buku Resepi Makanan Barat
                       Chef Hanieliza
Resepi Asal:    Salmon Panggang Dengan Sos Oren
Apa khabar semua? Harap sihat walafiat, di samping menjalani ibadah puasa di bulan Rejab dan juga ada yang memenuhi undangan ke majlis perkahwinan. Nampaknya, Amie dah mula menyelongkar buku-buku resepi dan seperti yang dihajatkan, memang Amie berusaha untuk mencuba pelbagai resepi baru dengan tujuan memahirkan diri dalam dunia masakan. Selepas siapkan sarapan bagi...(rasa tak selera nak makan), Amie cuba buat 1 keping saja salmon panggang sos oren, cuba-cuba dulu untuk hidangan seorang... sebab sebelum ini Amie memang belum pernah masak ikan salmon,( makan pelbagai resepi ikan salmon memang ada), takut tak menjadi pula.  Alahai... lembutnyalah ikan salmon, dengan sisiknya yang terpaksa dibuang berhati-hati takut melukakanlah pulak bahagian yang lain... Idea asal resepi ini Amie ambil daripada Buku Resepi Makanan Barat oleh Chef Hanieliza, iaitu cara penyediaan ikan salmon panggang dengan sos oren tetapi bahan yang lain seperti kentang panggang dan lobak celur, Amie gunakan sahaja apa yang memang ada di dapur. Maknanya kita ubahsuailah dari resepi asal...


Bahan-bahan:
1 keping ikan salmon
1/2 sudu makan serbuk oregano
1/2 sudu makan serbuk lada hitam
1 biji oren Sunkist
1/2 sudu makan sos Worchestershire ataupun Lea & Perrins
1/2 labu bawang besar (cincang)
1 biji kentang pink australia (potong wedges)
2 batang lobak merah australia (celur)
5 potong brokoli (celur)
5 biji tomato ceri
mentega
garam

Cara:
1. Gaul kentang dengan serbuk oregano dan lada hitam.
2. Panaskan mentega di dalam kuali non stick dan susun kentang di atasnya. Balik-balikkan hingga masak. Angkat.
3. Sapukan sos Worchestershire, serbuk oregano dan serbuk lada hitam serta sedikit garam pada ikan salmon.
4. Perapkan seketika ikan salmon bersama 1/2 biji perahan air oren Sunkist.
5. Bakar ikan salmon di dalam kuali non stik sehingga masak. Angkat.
6. Untuk sosnya pula, perahkan lebihan 1/2 biji oren Sunkist di dalam kuali non stick.
7. Masukkan bawang besar dan sedikit serbuk lada hitam.
8. Susun ikan bersama bahan-bahan lain di dalam pinggan.
7. Tuangkan sos oren ke atas ikan salmon panggang tadi.

~Chef Hanieliza sediakan kentang goreng tapi Amie buat kentang bakar~



0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe