Conchiglie Sup Bebola Daging

10:17 PG

Assalamualaikum, selamat pagi semua... pagi Rabu yang ceria, terang benderang dengan panahan cahaya matahari yang hangat, sangat selesa dan nyaman. Terima kasih Allah... Engkau Maha Pencipta dan Maha Agung.... Alhamdulillah, dengan rezeki Allah pagi ini sekali lagi Amie dapat bertemu dengan rakan-rakan pengunjung yang setia. Kepada follower lama dan baru, jangan lupa ambil Follower Award yang Amie sediakan untuk anda yea... Nampaknya anak bongsu Amie masih kurang sihat, jadi khas untuknya Amie sediakan conchiglie atau shell sup dengan bebola daging. Bebola daging tu Amie buat sendiri. Nampak bukan rupa bentuk bola, leper2 je... tapi itulah hasil tangan Amie untuk anak-anak tercinta. Resepi ini bukanlah resepi yang diambil dari mana-mana buku atau majalah, ini hanyalah ikut suka hati dan perasaan Amie sebagaimana motto Amie... cooking with my heart dan soul...ecewahhhh...


Bahan-bahan:
100 gram conchiglie
250 gram daging kisar
2 batang lobak merah australia (potongkecil-kecil)
200 gram brokoli (potong kecil-kecil)
1/2 cawan kacang merah besar
1 labu bawang besar (cincang)
3 sudu minyak zaiton
1 liter air
2 sudu serbuk pati ayam
1/2 sudu lada hitam (tumbuk)
4 sudu tepung jagung
2 biji bawang putih (tumbuk)
1.5cm halia (tumbuk)
garam

Cara:
1. Campurkan sedikit lada putih, bawang putih, sedikit garam dan halia ke dalam daging kisar. Gaul sebati dan bentukkan menjadi bulat. Ketepikan.
2. Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang besar hingga naik bau.
3. Masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan bebola daging dan lobak merah dan kacang merah besar.
5. Masukkan conchiglie dan biarkan hingga kembang / lembut.
6. Masukkan lada putih, serbuk pati ayam dan garam (jika perlu).
7. Akhir sekali masukkan brokoli.
8. Conchiglie sup bebola daging siap untuk dihidangkan.

Ikut suka hatilah yea... nak tambah bawang goreng dengan daun sup atau daun bawang pun boleh. Nak makan dengan cili / pedas pun boleh.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe