Kerabu Buah Jering

8:30 PTG

Buah jering? Ramai yang tak suka makan buah ini disebabkan baunya.... dulu Amie tak suka makan sebab bonda sediakan dalam bentuk ulam. Sehinggalah kali pertama Amie rasa buah jering ini sedap apabila makan di tepi dermaga sewaktu menunggu feri berlepas dari Brunei ke Labuan kira-kira 19 tahun lalu... heeee ingat lagi tu pada Disember 1992. Ada seorang peniaga wanita menjual jering rebus yang dimakan bersama kelapa parut. Amie hanya bertanya apa benda yang dijualnya, wanita itu mempelawa Amie memakannya. Pada mulanya Amie menolak, pertamanya sebab nanti kena beli... maklum mata wang dollar Brunei sudah habis, tetapi wanita itu berikan secara percuma. Oh... tak sangka, rasanya sedap, tidak seperti jering ulam yang selalu Amie makan.  Kemudian wanita Brunei itu berikan Amie sebungkus....., teragak-agak nak terima tapi akhirnya Amie ambil juga dan makan bersama rakan yang lain sehinggalah feri tiba. Semasa makan di sebuah restoran di Bandung, kami makan malam dengan masakan Padang. Ada pula jering masak lada hijau dan lada merah. Amie cuba makan, okey juga rasanya.... hmmm petang ini Amie hasilkan satu resepi berasaskan jering. Tak tahulah, adakah orang lain dah pernah buat resepi seperti ini....




Bahan-bahan:
7 biji buah jering (buang kulit dan rebus hingga empuk - toskan airnya - hiris nipis-nipis)
7 tangkai daun selom (potong ikut suka)
7 tangkai pucuk ubi (celur, perah airnya dan hiris-hiris)
2 biji limau kasturi (perah airnya)
1 cawan kelapa parut
1/2 cawan udang geragau
3 biji bawang merah (mayang halus)
3 biji bawang putih (mayang halus)
10 biji cili padi (potong nipis)
2 batang serai (mayang halus)
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula

Cara:
1. Gaul kesemua kelapa parut, udang geragau,bawang merah, bawang putih, cili padi, serai, garam dan gula.
2. Masukkan ke dalam kuali dan sangan hingga kuning keemasan.
3. Angkat dari kuali dan tumbuk separuh lumat.
4. Masukkan jering, daun selom dan daun ubi ke dalam sebuah bekas.
5. Gaul bersama bahan yang ditumbuk separuh lumat.
6. Perahkan air limau.
7. Sedia untuk dihidangkan.

Jering memang terkenal mencegah penyakit kencing manis. Daun selom pula berbagai-bagailah khasiatnya termasuk mengubat penyakit bisul, angin dalam perut, buang air berdarah dan sebagainya.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe