Ikan Temparing Goreng Sambal

8:58 PTG

Pernah dengar tentang ikan temparing? Mungkin lain tempat lain namanya kot.... nanti di bawah ni Amie masukkan gambar ikan tu. Biasanya ikan temparing sedap kalau digoreng. Amie pun gorenglah, dan kemudian buatkan sambal.... tuang atas ikan tadi. Jadilah resepi ikan temparing goreng sambal.

Bahan-bahan:
1 ekor ikan temparing (bersihkan dan belah tengah dari perut ke belakang - jangan sampai putus)
2 biji tomato (potong 6)
1 labu bawang besar (mayang bulat)
1 batang serai (diketuk)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam & gula
1 sudu kecil pati asam jawa (bancuh dengan 50ml air)
minyak

Bahan Kisar:
15 biji lada kering
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
15 biji lada kering
1.5 cm belacan

Cara:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan.
2.Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan tumbuk hingga naik bau.
3. Masukkan buah tomato dan masak hingga hancur.
4. Masukkan air asam jawa, garam dan gula. biarkan sambal menjadi pekat.
5. Masukkan bawang besar.
6. Tuangkan sambal di atas ikan temparing goreng.
7. Sedia untuk dihidangkan.

Ha... ini dia rupa ikan temparing..... (keluarga sebelah suami panggil dia ni begini... mungkin ada nama lain di tempat lain...) Ikan temparing ini bersaiz besar dan beratnya melebihi 1 kg seekor. Ada juga yang bersaiz sederhana. Warnanya juga berbeza, ada yang merah dan ada yang warna pucat seperti yang Amie masak hari ini....aduii


2 comments

  1. salam k/amie...ikan ni ada kt tmpt kita tak ...? sekali pandang mcm ikan merah ... mesti manis rasenye ikan ni...

    BalasPadam
  2. ucu,
    kak amie tak pernah jumpa ikan ni di sungai buluh, bukan ikan merah, isinya keras sikit dari ikan merah, rasanya tak semanis ikan merah / jenahak

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe