Pla Muerk Tod Kratiem

6:23 PTG

Sumber:           Koleksi Istimewa Majalah Perempuan
Resepi oleh:     Chef  Hamid B.Bain
                       Restoran Khua Thai, Kajang, Selangor.

Apa tu Amie...... pla muerk tod kratiem? He he... ni nak cuba masakan ala Thai. Anak-anak minta sotong goreng, tiba-tiba teringat pula sebuah buku masakan lama yang memaparkan beberapa jenis masakan Thailand. Pla Muerk Tod Kratiem tu maknanya Sotong Goreng Bawang Putih. Nasib baik Amie baca beberapa kali bahan yang digunakan, kalau tak... tak menjadilah resepi ala Thai ini. Tak sangka pula kena guna sampai 3 labu bawang putih, bukan 3 biji sebagaimana yang Amie fahami kali pertama membacanya. Amie pun kupaslah 3 labu bawang putih untuk 500 gram sotong, pecahkan dan cincang-cincang, jadilah semangkuk kecil. Rasanya memang sedaplah, sebab lain dari yang pernah Amie masak sebelum ini. Sesiapa nak rasa sedap atau tidak, cubalah... dan pastikan sotong yang digoreng bebas dari mata, mulut, telur dan lendir-lendir serta kulit...kalau tak, bila meletup dan merecik minyak satu dapur... tanggung sendirilah ye... he he he he...


Bahan-bahan:
500 gram sotong (potong ikut suka)
3 labu bawang putih (pecahkan dan cincang)
1 sudu serbuk lada
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng sotong hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Dalam minyak yang sama, goreng bawang putih cincang hingga naik bau. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak menggunakan api yang kuat / panas. Masukkan sotong goreng dan bawang putih goreng serentak.
4. Masukkan sekali serbuk lada, sos tiram dan gula. Kacau sebati.
5. Jangan masak terlalu lama - anggaran 1-1 1/2 minit sahaja.
6. Angkat dan hidangkan.

Selamat mencuba! Pasti menyelerakan!

6 comments

  1. Assalamualaikum akak..
    oo masakan thai yer akak..
    ermmm.. nmpk sedap tu akak.. nnt nak try gak.. masuk list dulu... :)

    BalasPadam
  2. wahh nampak best. nnt arisha ak suruh mama masakkan pulak laah :) nyummyyy!

    thanks for visiting :)

    BalasPadam
  3. Hello Amie, that sotong goreng looks delicious. Ada lagi? Ha ha.
    I guess you have a black belt in cooking, ya.
    If when you masak ikan sumbat chilli send me telegram....
    Have a nice weekend. And keep a song in your heart.
    Lee.

    BalasPadam
  4. Diana,
    byk pakai bawang putih.... he he he...

    BalasPadam
  5. Rtp Farra,
    mmg best...cepat2 suruh mama masak yea...

    BalasPadam
  6. Uncle Lee,
    habis dah sotong tu,
    solok lada? nanti amie hantar ke rumah uncle...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe