Ikan Siakap Kukus Ala Thai

3:32 PTG

Satu lagi menu tengahari hari ini ialah ikan siakap kukus. Kononnya kukus ala Thai... wakaka...waaakkaa.. kenapa kononnya pula, sebab Amie campur gaulkan apa sahaja benda yang ada di dapur. Rasanya pula, agaknya sedaplah tu... sebab habis licin hanya tinggal tulang untuk kucing... seperti biasa, anak suami tak tanya pun pasal ikan kukus sebab masing-masing sibuk menyuap... Amie pula bila tengok orang berselera makan, dah rasa kenyang...



Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap (bersihkan dan belah dari perut ke belakang -jangan sampai putus)
1 batang lobak merah australia (potong bulat)
2 biji tomato (potong 6)
5cm halia (hiris nipis)
2 batang serai (diketuk)
10 biji cili padi (tumbuk)
3 biji bawang putih (tumbuk)
3 tangkai daun kesum (tumbuk)
1 biji limau nipis (perah airnya)
1 sudu sos ikan
1 sudu sos cili thai
1 sudu serbuk pati ikan bilis
1/2 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
garam & gula (jika perlu)

Cara:
1. Letakkan ikan di atas loyang pengukus. Lumurkan di atasnya dengan semua bahan tumbuk dan juga serai.
2. Taburkan hirisan halia dan lobak merah serta tomato di atasnya.
3. Renjiskan dengan sos ikan dan pati ikan bilis.
4. Kukus selama 15 minit.
5. Keluarkan air kukusan ikan dan kukus semula ikan tadi selma 5 minit.
6. Campurkan air kukusan ikan dengan sos cili thai, bancuhan tepung jagung.
7. Didihkan sebentar.
8. Keluarkan ikan dari periuk pengukus dan letakkan di pinggan.
9. Tuangkan sos ikan yang dididihkan tadi ke atas ikan. Renjiskan air limau nipis di seluruh ikan.
10. Siap untuk dihidangkan.



4 comments

  1. salam k.amie...baru lepas makan laksa johor (lunch)...tapi bila tengok ikan tu elok jer melingkor atas pinggan siap masak stim lagi ..perut jadi lapar balik.....tulung2...

    BalasPadam
  2. salam amie..
    lama jugak maklong tak masak siakap ni.. bila tengok resepi amie.. rasa teringin nak masaklah pulak.. hehe..

    BalasPadam
  3. salam ucu,
    he he... tergoda yea... dtg sinilah, boleh makan sama2 he he

    BalasPadam
  4. salam maklong,
    sesekali masak kukus mmg sodap maklong!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe