Sagol Pari & Putu

11:41 PG

Assalamualaikum semua, selamat bercuti kepada yang bercuti dan selamat bekerja kepada yang 'terpaksa' bekerja pada hari ini. Dah masuk bulan Mei, ... dan nampaknya banyak rancangan Amie untuk bercuti bersama anak-anak ke Kota Kinabalu terpaksa ditunda. Amie teringin pergi ke HONGKOD, di Penampang. Nak tengok persembahan kebudayaan sempena Pesta Kaamatan hujung Mei ini. Nampaknya awal-awal lagi terpaksa batalkan rancangan kerana pada tarikh yang sama ada majlis kahwin keluarga terdekat..... tak tahu bila masa yang sesuai untuk membawa anak2 (dah janji ke Ladang Teh Sabah dan merendam kaki di Tagal... dan ikan2 akan urut kaki kita...),  best tau..... Wokey kita lihat yang di bawah ini (resepi April yang terlewat masuk...) resepi 'sagol pari',... dah tiba masanya Amie masak sendiri sebab selama ini asyik 'suruh' kawan bawa ke sekolah. Apa pun terima kasih Feliza kerana pernah bawakan Amie masakan sagol pari ini.  Masakan ini ada dalam buku Resepi Masakan Sabah dan masakan sagol pari memang tidak ada perbezaan dengan resepi  kawan-kawan kaum Bajau yang lain. Biasanya sagol pari dimakan bersama 'putu' iaitu sejenis lagi makanan tradisi masyarakat Bajau yang diperbuat daripada ubi. Yang Amie masukkan dalam gambar di bawah ni ialah putu yang sudah siap dimasak dan dibungkus. Beli di gerai... banyak lauk lain boleh dimakan bersama putu misalnya lawar, kilau dan ikan panggang. Ada masa nanti Amie masukkan pula resepi itu ye.... kita kenal-kenal pula dengan lawar & kilau.


Bahan-bahan:
500 gram ikan pari segar
5 biji bawang merah (tumbuk)
5 biji bawang putih (tumbuk)
1.5cm halia (tumbuk)
1 cawan air rebusan ikan pari
2 batang serai (diketuk)
1 sudu serbuk kunyit
10 biji cili padi
minyak
garam & gula

Cara:
1. Rebus ikan pari bersama serai hingga masak. Toskan airnya dan biarkan sejuk. Carik-carik isi ikan dan buangkan tulangnya. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
3. Masukkan serbuk kunyit dan isi ikan pari.
4. Masukkan air rebusan ikan pari dan biarkan seketika.
5. Masukkan cili padi, garam dan gula.
6. Sagol pari sedia untuk dihidangkan.
7. Makan bersama putu.
~makan dengan nasi pun boleh~


Ini gambar resepi Masakan Sabah..... sagol tu beza warnanya dengan sagol yang Amie masak sebab ... lihat sendiri gambar masakan Amie. Yang Amie masak tu sebenarnya yang biasa Amie makan dan beli, dan juga yang pernah Amie makan (kawan2 masak) di tempat Amie.... Lahad Datu.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe