Sate Ayam

9:35 PTG

Cerita tentang sate.... kakak Amie pesan kalau nak buat sate yang sedap, perap sekurang-kurangnya 8 jam dalam peti sejuk. Memang Amie sudah beberapa kali mencuba, ternyata memang sedap. Cuma saiz sate Amie tu kecil@kecut. Lain kali potong besar-besar sikit. Seorang teman Amie yang memang berniaga sate memberitahu, untuk satu cucuk sate, perlu cucuk 2 lemak (kulit) dengan tiga isi ayam. Ohh... sate sekurang-kurangnya perlu ada 3 keping isi ayam. Sate dan kuah sate yang Amie sediakan sebenarnya tak sama dengan yang kita biasa makan sebab kalau buat sendiri, tentulah kita bebas menentukan apa bahan dan apa rasanya. Misalnya, Amie suka kuahnya yang kurang manis, sebaliknya rasa pedas dan berempah. Kalau 'rajin' datang, Amie sanggup sediakan hingga 400 cucuk sate.... itu pun dulu, semasa dapat anugerah perkhidmatan cemerlang... saja2 bagi makan kawan2. Sesekali waktu raya, ada juga buat sate untuk sanak saudara yang datang berkunjung. Itu pun termasuklah sate daging rusa sebab di sini memang mudah untuk bekalan daging rusa segar. Paling seronok sewaktu bakar sate.... sebab apa, kesabaran menunggu arang yang dibakar menjadi bara...., masa tu barulah cantik susun sate di atas pemanggang. Apa pun dalam bab sate ini, yang paling Amie gemari ialah aromanya... aroma bahan pemerap dan aroma kuah sate. Kuah sate pun perlu disediakan lebih awal, beberapa jam sebelum dimakan bersama sate supaya meresap semua bahan yang digunakan. Itu yang sebenarnya membezakan sate buatan sendiri dengan sate yang dibeli. Satu lagi, gunakanlah ayam segar terutama bahagian dada untuk mendapatkan dagingnya yang pejal dan rasanya tentulah sedap sangat bila segala bahan pemerap sudah meresap. Sukatan yang Amie gunakan di bawah ialah sukatan daging tanpa tulang.


Bahan-bahan:
2kg isi ayam - tanpa kulit (potong dadu sebesar 3-4cm)
45 batang lidi sate (rendam selama 1 jam supaya tidak mudah patah)
2 bungkus nasi himpit (potong dadu)
2 labu bawang besar (potong dadu)
1 batang timun (potong dadu)

Bahan pemerap sate:
4 batang serai*
6cm halia*
3cm lengkuas*
2 labu bawang besar*
1 sudu serbuk jintan putih
1 sudu serbuk jintan manis
1/2 sudu serbuk ketumbar
1 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu kecil pati asam jawa
3/4 sudu garam
4 sudu gula
*kisar halus

Bahan kuah: (sediakan kuah sate sekurang-kurangnya 3 jam lebih awal sebelum sate dibakar)
400 gram kacang tanah (goreng dan tumbuk kasar)
15 biji lada merah*
2 labu bawang besar*
2 batang serai*
3cm lengkuas*
1/2 sudu serbuk jintan putih
1/2 sudu serbuk jintan manis
1/2 sudu serbuk ketumbar
1 sudu pati asam jawa
1 sudu garam
5 sudu gula
minyak
300ml air (bancuh dengan asam jawa)
minyak
*kisar halus

Cara:
1. Perap ayam dengan bahan pemerap lebih 8 jam dalam peti sejuk. Keluarkan dan cucuk dengan lidi sate.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar untuk kuah hingga wangi. Masukkan serbuk jintan putih, jintan manis dan serbuk ketumbar.
3. Masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih.
4. Masukkan kacang tumbuk, garam dan gula.
5. Perlahankan api dan selalu dikacau.
6. Padamkan api apabila telah pecah minyak.
7. Panggang sate di atas bara - pemanggang (bukan api) hingga masak.
8. Hidangkan sate bersama kuah kacang, nasi himpit, bawang dan timun.
Jangan bakar sate terlalu lama (anggaran 7-8 minit sahaja) sebab sebenarnya bahan pemerap terutama halia sudah 'memasakkan' sate itu. Pastikan sate yang telah dibakar  dalam keadaan lembap, tidak kering - gunakan batang serai yang diketuk atau daun pandan untuk menyapu minyak di atas sate yang sedang dibakar..

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe