Ikan Sembilang Masak Singgang Dengan Labu Manis

10:07 PTG

Entah berapa besar & panjang ikan sembilang yang suami beli tempohari. Amie dah masak separuh, masak lemak cili padi, ada lagi ha... 7 potong. Nanti dibiarkan lama dalam peti sejuk, tak enak pula rasanya. Baiklah cepat-cepat Amie habiskan stok. Masaklah ikut mana yang patut.....



Ohhh....hujung minggu ini Hari Ibu...., bondaku nan jauh di mata... hanya mampu kudoakan moga kau sihat sejahtera. Hampir seminggu tidak mendengar suaranya kerana masalah talian telefon.... biasanya paling lama pun 2-3 hari Amie mesti telefon. Apa pun, kalau rindu bonda dan suasana keluarga nun jauh di sana, Amie suka masak lauk-pauk yang pernah bonda hidangkan untuk kami. Bonda paling suka masak pindang@singgang, campur dengan daun sedikit daun kunyit.  Kata bonda, masakan begini sangat menyelerakan dan menyihatkan badan... apa tidaknya, masak rebus tanpa menggunakan minyak. Maaf ye bonda, ... anakanda terlebih kreatif  pulak ni. Ada lagi lebihan labu manis di dapur, memang tak pernah Amie terjumpa resepi masak pindang@singgang dengan labu manis.... hi hi hi.., memandangkan labu manis banyak khasiatnya, baiklah Amie masak bersama ikan sembilang supaya khasiatnya terpelihara. Rasanya minggu ini hidangan keluarga banyak berasaskan lemak, masak lemak, termasuk rendang.... penuh bersantan belaka. Dulu Amie pernah cerita tentang khasiat labu manis, memang sangat baik untuk kesihatan. Tambahan pula, labu manis dikatakan mengandungi nutrisi yang membantu meningkatkan kekebalan tumbuh di samping itu serat atau fiber yang tinggi dalam labu mampu mengawal nafsu makan.... ha... kalau begini, selalu2lah makan labu yea...

Bahan-bahan:
7 keping ikan sembilang
200 gram labu manis (potong dadu)
1/2 labu bawang besar (mayang)
3 biji bawang besar (pecahkan)
3 biji bawang putih (pecahkan)
1.5 cm halia (diketuk)
1 batang serai (diketuk)
2 keping asam gelugur
1/2 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk pati ikan bilis
1 helai daun kunyit (carik2)
7 biji cili padi
500ml air

Cara:
1. Didihkan air bersama asam gelugur, halia, serai, bawang putih, bawang merah dan serbuk kunyit.
2. Masukkan ikan sembilang dan biarkan mendidih.
3. Masukkan labu manis bersama cili padi.
4. Apabila ikan sembilang masak dan labu manis empuk, masukkan daun kunyit dan serbuk pati ikan bilis. 
5. Ikan sembilang masak singgang dengan labu manis siap untuk dihidangkan.

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe