Lala Masam Manis
6:35 PTGHai... jumpa lagi. Baru sehari tinggalkan dapur, dah rindu nak asapkan semula. Oleh kerana malam ini kami sekeluarga akan ke kampung untuk membantu mana yang patut sempena perkahwinan 2 orang anak buah, Amie masukkan dahulu menu Amie tengahari tadi. Amie sempat masak lala masam manis....
Bahan-bahan:
1 kg lala
5 biji bawang merah (tumbuk)
5 biji bawang putih (tumbuk)
1.5cm halia (tumbuk)
2 batang serai (dititik)
5 sudu sos tomato
5 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
1 sudu gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 biji capsicum merah (potong dadu)
1/2 biji capsicum kuning (potong dadu)
1/2 biji capsicum hijau (potong dadu)
1 helai daun kunyit (carik-carik)
minyak
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan tumbuk bersama serai sehingga wangi.
2. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili. Gaul sebati.
3.Masukkan lala dan balik-balikkan sebentar. Biarkan seketika sehingga kulit lala terbuka dan mengeluarkan sedikit air.
4. Masukkan garam dan gula.
5. Masukkan campsicum merah, kuning dan hijau dan daun kunyit.
6. Balik-balikkan seketika dan tutup api.
7. Sedia untuk dihidangkan.
2 comments
sedapnya lala tu kak...terliur lak nengoknya..:)
BalasPadamnieza,
BalasPadamjom makan... he he he