Sembilang Kari Asam Rebung

9:14 PTG

Hmmm... rebung pemberian Nur Fadhillah yang belum dimasak masih berbaki. Amie nak gandingkan rebung itu dengan ikan sembilang. Akhirnya terhidanglah resepi ikan sembilang kari asam dengan rebung di atas meja makan. Amie masih kekalkan cara masakan bonda, iaitu goreng dahulu separuh masak ikan sembilang itu. Bukan apa, tujuan bonda supaya ikan tidak berbau hanyir atau hamis. Memang ada cara lain untuk hilangkan bau kurang enak ini seperti rendam dengan air asam atau lumur dengan tepung. Apa pun Amie pilih cara bonda dengan melumurkan garam dengan sedikit kunyit dan kemudian menggorengnya sebentar. Rebungnya pula, oleh kerana sudah beberapa hari dalam simpanan, mungkin rasanya berubah getir sedikit, jadi Amie celur seketika dan kemudian toskan airnya. Macam biasalah, kalau masak kari memang Amie suka yang pekat, jadi Amie tambahkan tomato cincang untuk memekatkan kuah, dan sudah semestinya serbuk kari  tidak dibancuh terlebih dahulu dengan air sebab Amie nak serlahkan aroma kari itu semasa memasak... tapi ingat, supaya serbuk kari tidak cepat hangus...perlahankan apinya semasa menggaulnya dengan bahan kisar lain dalam kuali.


Bahan-bahan:
500 gram ikan sembilang (potong ikut suka)
1 cawan rebung (celur dan toskan airnya)
2 biji tomato masak (cincang)
3 sudu serbuk rempah kari ikan
1/2 sudu halba
200ml santan
1 sudu pati asam jawa (bancuh dengan 75ml air)
garam & gula
1/2 sudu serbuk kunyit
minyak

Bahan kisar:
15 biji lada kering
5 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1.5cm belacan

Cara:
1. Lumurkan ikan sembilang dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan serbuk rempah kari (perlahankan api).
4. Masukkan halba, tomato cincang dan air asam jawa. Masak sehingga tomato hancur.
5. Masukkan rebung.
6. Masukkan santan dan kacau sekali-sekala hingga mendidih.
7. Masukkan ikan sembilang. Masak seketika.
7. Akhir sekali masukkan garam dan gula @ perasa,
8. Kari asam yang dihasilkan sudah semestinya pekat. Angkat dan hidangkan.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe