Udang Harimau Sup

7:07 PTG

Amie pernah dengar orang kata, untuk mengekalkan keenakan dan keaslian rasa sesuatu makanan, tak perlu masak dengan pelbagai aksesori... he he he... apa maknanya tu? Kalau begitu, agaknya Amie masak udang harimau sup dapat memberikan jawapan kepada kata-kata tersebut. Betulkah? Amie pun fikir begitu juga, sebab dengan cara kukus atau masak sup, barulah kita dapat 'rasa' sebenar makanan itu, maklumlah tak perlu berempah kari, tak perlu digoreng, tak perlu sos dan sebagainya. Okeylah, Amie masak udang harimau sup dan Amie campur dengan rebung segar yang baru dikupas, belum dihiris pun....... (sempat beli di pasar Tawau dan penjual rebung sempat pesan: terus masak... jangan rendam dalam air sebab ini rebung manis.) Untuk aroma segar, Amie masukkan beberapa helai pucuk daun kemangi...


Bahan-bahan:
600 gram udang harimau - 10 ekor (bersihkan & tak perlu buang kulit)
200 gram rebung manis
3 tangkai pucuk kemangi
4 biji bawang merah (tumbuk)
4 biji bawang putih (tumbuk)
1.5cm halia (tumbuk)
2 batang serai (dititik)
1/2 sudu teh lada hitam (tumbuk)
garam & perasa
600ml air

Cara:
1. Didihkan air bersama semua bahan tumbuk, halia dan serai.
2. Masukkan rebung dan biarkan seketika.
3. Masukkan pula udang harimau dan masak selama 5 minit.
4. Masukkan daun kemangi, garam dan perasa.
5. Udang harimau sup siap untuk dihidangkan.

4 comments

  1. Assalamualaikum...kak amie
    Sehat kak...Sedapnya udang masak sup tapi tak pernah pula jumpa letak rebong , ini mesti special.
    tangkai pucuk kemangi macam mana rupenye.

    BalasPadam
  2. waalaikumussalam ucu,
    sihat alhamdulillah, rebung ni jenis manis tau, rasanya macam umbuk kelapa, pucuk kemangi tu pucuk / daun selasih..

    BalasPadam
  3. simple nampak sedap . nak cubalah hari ini.....
    Salam ziarah

    BalasPadam
  4. Hajah Nafisah,
    terima kasih sudi ziarah, sesekali masak begini mmg sedap...cuba, jgn tak cuba...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe