Seafood Garden Kuey Teow

4:43 PTG

Selamat petang semua. Apa agaknya makna di sebalik seafood garden kuey teow tu...??? Gara-gara traffic jam hampir 2 jam, akhirnya sampai rumah masak kuey teow saja. Itu pun sebab perut anak dah lapar, capai saja mana yang dapat. Rendam sotong dengan udang, cincang itu ini, potong sana-sini, jadilah kuey teow tawar... haha....hh kenapa tawar? Tak bubuh garam ke? Tak bubuh lada... la..... Pasal traffic jam ni, tak tahulah bila akan selesai, sakit kaki lutut dibuatnya menekan brek kereta. Kiri kanan pula kereta menyusup-sasap mahu cepat, alahai... pak traffic pula tak ada hari ini. Puas berpusing-pusing keliling Bulatan Airport Lahad Datu hingga ke abulatan Mahkamah Majistret, tersekat pula di depan Hospital Lama.... uuuwaaaaa.....Tak mahulah cerita tentang traffic jam, semua orang sakit hati dan sakit kepala bila mengenangkannya. Baiklah kita masak warna-warni supaya sedap mata memandang.... hati pun riang.


Bahan-bahan:
300 gram kuey teow (bilas dengan air)
 7 ekor sotong (potong ikut suka)
10 ekor udang (bersihkan)
3 biji bawang merah (tumbuk)
3 biji bawang putih (tumbuk)
2 sudu sos tiram
1 sudu sos tomato
1 sudu sos soya
1 sudu serbuk pati ayam
1/2 biji capsicum merah (potong dadu)
1/2 biji capsicum kuning (potong dadu)
1/2 biji capsicum hijau (potong dadu)
10 helai daun kucai (potong 3cm)
2 biji telur
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan udang dan sotong. Tumis selama 2 minit.
3. Masukkan kuey teow dan gaul rata.
4. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos soya. Gaul lagi hingga sebati.
5. Masukkan 2 biji telur di tengah-tengah masakan dan gaul bersama kuey teow.
6. Masukkan daun kucai, capsicum merah, kuning dan hijau.
7. Akhir sekali taburkan serbuk pati ayam. Gaul sekali lagi.
8. Angkat dan hidangkan.

2 comments

  1. yua,
    kak amie suka makan yg org masak, tp makan masakan sendiri mcm kurang ummpphh... he he he

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe