Sambal Hitam Belimbing Buluh Versi Maklong

8:04 PTG

Amie terpikat pula dengan sambal hitam belimbing buluh dalam blog Along Maklong. Amie minta izin daripada Maklong untuk mencubanya. Mula-mula rasa pelik juga tetapi bila dah masak dan makan, memang tak ada yang pelik dalam dunia ini... tak percaya, cubalah. Amie takut betul bila disebut belimbing buluh... sebab apa, takutkan rasanya yang sangat masam tu... masa kecik2 dulu suka sangat gigit dan buang dan sentiasa tertanya-tanya bilalah masanya belimbing buluh akan masak sebab rasanya tak pernah manis... asyik masam sepanjang waktu... sekarang ni pulak, kita jadikan dia sambal hitam. Amie cuba tanya pada Encik Google, katanya asalnya sambal begini dari negeri Pahang terutamanya di Kuala Lipis. Tapi sekarang mana-mana negeri dan mana-mana orang pun boleh masak dan boleh makan, yang penting mesti ada belimbing buluh ye, bukan belimbing besi...


Amie gunakan 1 kg belimbing buluh. Bila dah direbus selama 4 jam, jadi kecut dan kering, hasilnya dapatlah semangkuk kecil. Cukuplah untuk kami makan berdua, anak-anak biasanya tak mahu makan sambal kecuali sambal belacan yang tak berapa pedas...



Inilah rupa belimbing buluh yang sangat masam rasanya. Sama saja rupa belimbing buluh Sabah dengan belimbing buluh yang  Amie gigit-gigit buang masa kecik2 dulu di Selangor. Di bawah ini pula bahan-bahan yang digunakan untuk memasak sambal hitam belimbing buluh.


Bahan-bahan:
1 kg belimbing buluh
3/4 cawan ikan bilis
segenggam cili padi (Amie guna merah sebab tak ada cili padi hijau di dapur)
5 biji bawang merah
5 biji bawang putih
garam & gula
minyak

Cara:
1. Rebus belimbing buluh bersama sedikit garam selama 4 jam - sehingga airnya kering.
2. Goreng ikan bilis, bawang putih dan bawang merah serta cili padi. Angkat dan toskan minyaknya.
3. Tumbuk kesemua bahan yang digoreng. (Amie lihat dalam gambar sambal maklong, tak nampak hancur), jadi Amie tumbuk kasar-kasar saja.
4. Tumbuk atau lenyek2 sekali belimbing buluh tadi.
5. Panaskan sedikit minyak dan tumis kesemua bahan yang ditumbuk.
6. Tambahkan garam sekiranya belum cukup masin semasa merebus belimbing buluh. Tambahkan gula ikut rasa masing-masing.
7. Hidangkan bersama nasi.
8. Amie hidangkan bersama daun selom, petai dan hirisan tomato.



Terima kasih ye Maklong, kalau ada salah silap sambal hitam belimbing buluh tu kira kreativiti dan versi masakan Amie pulak yea...

2 comments

  1. pergghh..!! amie..
    sambal hitam tu nampak sedap sangat.. terliur maklong..
    terus oder belimbing buluh dekat anak yang kerja kat pasar tu.. nak buat jugak.. hehehe..

    BalasPadam
  2. iyelah maklong... mmg sgt sedap!nyesal amie tak beli byk2 (beli di pasar Tawau), 1 kg jadi seco'et je... he he he

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe