Ikan Sembilang Masak Lemak Cili Padi

7:31 PTG

Dah lama Amie tak ke pasar beli ikan dan sebagainya.Tugas ini diambilalih oleh suami semenjak dua menjak ni. Terima sajalah apa yang dibeli dan dibawa pulang. Dulu, kawan Amie ni tak pandai beli ikan. Selalulah Amie merungut tentang ikan yang dibelinya... buruklah, dah tak segarlah dan macam2lah kecerewetan Amie. Lama-lama pandai pula dia beli walaupun Amie tak ikut sama. Dia dah tahu jenis ikan yang bagus... warna ikan tidak pucat (nampak segar), kalau ikan bersisik, pastikan sisiknya masih penuh sebab kalau sisik sudah hilang sebahagian, itu bermakna ikan tersebut sudah tidak segar lagi. Di samping itu, kena lihat matanya dan... dan.... dan.... akhirnya dia pandai tengok insang ikan untuk menandakan ikan baru atau ikan lama. Masalahnya, bila suatu hari (bercuti di kampung di Selangor), suami Amie ke pasar untuk beli ikan di Sungai Buluh tapi balik dengan tangan kosong. Amie tanya, tak ada ikan ke? Taklah.... tak berani beli sebab ada lalat hurung ikan... Lailahaillallah.... baru Amie teringat selama ini ikan-ikan yang dijual di pasar (Lahad Datu, Kunak, Tawau dsb di Sabah) memang jarang ada lalat sebab kebanyakan ikan yang dijual segar-segar belaka. Ha... itu pasal ikan segar dan ikan tak segar. Hari ini Amie masak ikan sembilang... suami kata (beli hari Ahad), ikannya sudah dipotong-potong dan bila Amie tengok, agaknya datuk sembilang kot.... sebab saiz besar....


Bahan-bahan:
5 keping ikan sembilang
500ml santan
15 biji cili padi (tumbuk)
1.5cm belacan (tumbuk)
5 biji bawang merah (tumbuk)
5 biji bawang putih (tumbuk)
1 batang serai (dititik)
2 keping asam gelugur
1/2 sudu serbuk kunyit
garam & gula

Cara:
1. Masukkan kesemua bahan tumbuk, asam keping, serbuk kunyit dan serai bersama santan.
2. Jerangkan di atas api dan masukkan ikan sembilang. Masak di antara 10-12 minit.
3. Kacau sekali sekala sehingga mendidih dan tidak pecah santan.
4. Masukkan garam dan gula.
5. Ikan sembilang masak lemak cili padi siap untuk dihidangkan.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe