Kangkung Masak Tumis Dengan Ikan Kurau Masin

9:34 PTG

Kadang-kadang kalau terlalu terikat dengan bahan yang ditetapkan dalam resepi, rasa bosan pula dengan rasa yang sama. Ini dah mulalah ni...mengarut yang bukan-bukan. Bukan apa, bila tengok bahan-bahan masakan yang agak lama tersimpan dalam peti sejuk, terfikir pula bagaimana untuk menghabiskannya... dah kuantitinya pun bukannya banyak. Nak buang rasa sayang, membazir.... jadi saudara syaitan tau. Tempe minggu lepas pun tak habis, suami dah beli lagi... kawan Amie ni kalau rasa nak makan, dia beli saja dan bukannya tahu ada ke tidak benda yang nak dimakannya itu dalam peti sejuk. Kelakarlah... dulu dia bukan pandai makan tempe...he he he, inilah bagusnya kalau kahwin lain suku kaum...memperkaya resepi keluarga yea... Ha, berbalik pasal tempe tadi, nak masak dengan kangkung. Pada mulanya Amie nak tumis kangkung dan tabur ikan kurau kering tumbuk, tapi sayang pula tengok tempe tadi. Akhirnya jadilah resepi sayur Amie seperti di bawah ini...


Bahan-bahan:
15 batang kangkung (potong ikut suka)
1/2 batang tempe (potong ikut suka)
2 keping ikan kering kurau - ukuran 3cm 1 keping (goreng & tumbuk)
1 sudu taucu
3 biji bawang merah (tumbuk)
3 biji bawang putih (tumbuk)
5 biji cili padi (tumbuk)
1/2 sudu serbuk pati belacan
minyak
50ml air

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng semua bahan yang ditumbuk hingga wangi.
2. Masukkan air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan taucu dan tempe. Biarkan sehingga tempe masak.
4. Masukkan kangkung dan kacau rata.
5. Taburkan serbuk pati belacan. (Sekiranya masin, tambah sedikit gula).
6. Hidangkan sayur kangkung dengan taburan ikan kurau kering tumbuk.

2 comments

  1. Ya Allah... Sedapnyer..nanati saya ciplak resepi yer..salam kenal

    BalasPadam
  2. boleh.... boleh kongsi, masak je...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe