Telur Ikan Goreng Salut Tepung

8:53 PTG

Menjelang petang, tiba-tiba diserang rasa bosan berkurung dalam rumah seharian. Sudahlah tingkap dan pintu tak boleh buka lebih setahun lalu, sebab kerja-kerja pembinaan jalan raya masih dilakukan .... betul2 berhadapan dengan rumah kami. Habuk tak terkira lagilah, sampai kami pun kena sakit gatal-gatal. Habis pakaian di ampaian terkena habuk pasir. Kononnya, siap bulan Mac tapi hingga sekarang belum siap lagi. Kebetulan pula, dua minggu lepas SURVEY dibuka, dan kebetulan lagi letaknya di seberang jalan berhadapan rumah kami... semua ada depan mata, macam salah pilih tempat kediaman pula.....(sebab selalu berangan tinggal di rumah kampung yang nyaman dan jauh dari hiruk pikuk kota). Apa tidaknya, semenjak pasaraya SURVEY dibuka, bertambah-tambahlah traffic jam. Jiran sebelah menyebelah cadangkan kalau nak pergi shopping di situ, jalan kaki saja. Memang betul, sebab beberapa kali kami pergi situ, asyik terpusing-pusing cari tempat parking. Amie ajak suami pergi jalan-jalan ke bandar, tak mahu berebut di Bandar Sri Perdana depan rumah kami. Kami pun cuci mata, beli apa yang berkenan di mata termasuklah telur ikan alu2 dan tenggiri...... he he... nak masak apa? Amie fikir nak masak lemak cili padi, tapi suami suruh goreng. Alamak! Tak meletupkah telur ikan nanti? Pernah dulu Amie makan telur ikan pepes (panggang dalam daun pisang), tapi mana nak cari daun pisang senja-senja begini. Okeylah, Amie cuba goreng macam goreng sotong. Bersihkan dulu telur ikan, toskan dan sedikan bahan-bahan untuk menyalutnya.


Bahan-bahan:
4 keping telur ikan (potong 2 setiap keping - cuci dan toskan)
1.5cm halia (tumbuk)
1 sudu tepung gandum
3 sudu tepung jagung
3 biji bawang putih (tumbuk)
1/2 sudu lada putih (tumbuk)
1 tangkai daun sup (hiris)
1/2 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu kecil pati asam jawa
1 sudu serbuk pati ikan bilis
minyak

Bahan untuk sos:
2 sudu mentega
1 biji lemon (perah airnya)
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan 25ml air)

1. Gaul telur ikan bersama semua bahan tumbuk, serbuk kunyit, asam jawa dan serbuk pati ikan bilis serta hirisan daun sup hingga sebati.
2. Lumurkan dengan tepung gandung bercampur tepung jagung. Biarkan seketika.
3. Panaskan minyak dan goreng tenggelam. Angkat apabila warna kuning kemerahan.
4. Untuk menyediakan sosnya pula, panaskan mentega di dalam kuali@periuk.
5. Masukkan jus lemon dan bancuhan tepung jagung.
6. Apabila sedang pekatnya, tutup api.
7. Hidangkan telur ikan goreng salut tepung dengan sos lemon.
Alhamdulillah, telur ikan tak meletup semasa Amie menggorengnya.....


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe