Kek Labu Kukus

8:39 PTG

Keluarga sebelah suami memang penggemar labu... ye ke? Amie lihat rata-rata orang kampungnya gunakan labu sewaktu kenduri-kendara. Ini bermakna memang mereka jadikan labu sebagai salah satu menu dalam masakan tradisi. Macam-macamlah kuih yang terhasil daripada labu... ada kuih cakar ayam, kuih pais, lepat, bubur labu campur pulut atau beras, masak lodeh dan... entah apa lagi makanan berasaskan labu. Kalau kek, roti dan sebagainya... minta maaflah, Amie tak sempat nak berguru dengan mak mentua. Hmmm... asyik cerita pasal labu, ni nak masak labu la ni.... tengok labu lebihan masak lemak hari tu, warnanya cantik betul... kuning oren....Amie nak buat kek labu kukus tapi ikut cara Amie macam Amie buat kek pisang. Sebenarnya, anak bongsu Amie yang tolong siapkan bahan-bahan untuk kek labu sebab anak nan satu ini suka sangatlah dengan bab-bab kek ni... Amie hanya tolong kisarkan buah labu dan kukus kek.  Yang lain 'chef kecil' Amie yang sediakan.... dan tak sempat sejuk...habis licin sekeluarga makan.


Bahan-bahan:
1 cawan gula
250 gram Mothers Choice Soft Table Spread (boleh guna mentega atau minyak)
4 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan susu tepung
1 cawan labu (kisar dengan sedikit air dan toskan)
1/2 sudu kecil garam
1 sudu teh soda bikarbonate
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu essen vanilla

Cara:
1. Pukul gula dan Mothers Choice Soft Table Spread hingga kembang.
2. Masukkan telur dan pukul lagi selama 2 minit.
3. Masukkan tepung gandum, susu tepung, soda bikarbonate, baking powder dan garam dan pukul terus.
4. Masukkan labu kisar dan terus pukul selama 2 minit lagi.
5. Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 40 minit.
~Amie suka kukus sebab tak berapa pandai 'jaga' oven.... ~

2 comments

  1. assalamualaikum amie..
    samalah dengan maklong..suuuka sangat dengan labu ni.. tak kira masak apa..

    BalasPadam
  2. maklong,
    amie sebenarnya baru tahu rupanya labu ni sedap... selama ni tak brp pedulikan labu... ha,lepas ni akan munculllah pelbagai variasi resepi labu pulak yea...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe