Ayam Kukus Cendawan Shiitake

10:53 PTG

Assalamualaikum semua, harap sihatlah hendaknya. Terlebih dahulu Amie ingin ucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung, pengikut dan sesiapa sahaja yang sudi terima Follower Award daripada Amie's Little Kitchen. Seronok sangat rasanya, seolah2 tiada lagi jarak maya antara kita walaupun sebenarnya kita tak pernah berjumpa. Inilah award pertama yang Amie berjaya hasilkan, insya-Allah... selepas ini Amie cuba lebih kreatif lagi untuk merekacipta yang lebih cantik he he he.....
Malam ini suami dan 2 anak bujang Amie menghadiri doa selamat di kampung, dan sudah tentu selepas itu ada makan-makan. Bujang sulung Amie kurang sihat, dua tiga hari ini asyik demam... tensionlah agaknya, sebab musim peperiksaan. Jadi, bertemanlah malam ini Amie dengan bujang nan kurus panjang yang suka sangat memilih dalam bab makanan ni. Pantangnya, tak boleh nampak hirisan bawang dalam makanan yang dihidang, terus tak mahu makan. Macam-macamlah pe'el anak2 kita ye... Amie masak ringkas saja untuk dua beranak.... dah lama tak kukus ayam renjis minyak bijan. Kakak ipar Amie suka masak ayam kukus untuk hidangan kami sekeluarga besar di kampung sebab bapa mertua Amie pun suka makanan begini. Agaknya itulah yang mendorong Amie untuk memasak sendiri di rumah, dan anak-anak pula selalu pesan...jangan lupa letak minyak bijan. Cuma Amie buat penambahan sedikit kukus dengan cendawan shiitake sebab Amie suka aromanya yang wangi. Satu lagi sebab..... menurut kepercayaan tradisi masyarakat Cina, cendawan shiitake boleh buat kita sentiasa awet....muda gitu... he he he....



 Bahan-bahan:
2 keping ayam (bahagian peha - kelar2)
3cm halia (hiris halus)
3 biji bawang putih (cincang)
3 kuntum cendawan shiitake (rendam hingga kembang)
1 sudu besar serbuk pati ayam
2 sudu minyak bijan

Cara:
1. Didihkan air dalam periuk pengukus.
2. Letakkan daging ayam di dalam dulang pengukus.
3. Taburkan halia, bawang putih dan serbuk pati ayam.
4. Masukkan cendawan shiitake.
5. Kukus selama 45 minit.
6. Keluarkan dan potong ikut suka.
7. Renjis dengan minyak bijan.
8. Hidangkan. (Jika suka sediakan pencecah - seperti sos lada dengan perahan air limau).




3 comments

  1. zures,
    mmg sedap... kalau suka renjis minyak bijan...rasanya lg sedap...

    BalasPadam
  2. Kalau kita nak berkuah mcmana nak tambah bahan apa lagi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe