Nasi Lemak Kukus Sambal Ikan Bilis

12:53 PTG

Kali ini Amie masak cara tradisi pula... nasi lemak sambal ikan bilis. Dah selalu sangat masak nasi lemak dengan pelbagai lauk termasuk ikan bilis goreng. Pagi ini tak ada ikan bilis goreng. Semua main campak-campak saja. Kalau nak makan sambal yang sedap dan meresap segala ramuannya, rahsianya ialah sediakan sambal itu pada sebelah malam dan esok pagi hanya panaskan saja... nasi lemak ni yang pentingnya mestilah sambal di samping nasi itu sendiri....


Bahan-bahan untuk sambal:
30 biji lada kering (kisar)
2 cawan  ikan bilis
7 biji bawang merah (tumbuk)
7 biji bawang putih (tumbuk)
1 labu bawang besar (mayang)
1.5cm belacan (tumbuk)
sedikit halia (tumbuk)
1 sudu pati asam jawa (bancuh dengan 75ml air)
garam & gula

Bahan-bahan untuk nasi lemak:
7 cawan beras (sukatan rice cooker - cuci dan toskan)
600ml santan
1.5cm halia (hiris)
3 biji bawang putih (ketuk)
3 kuntum bunga lawang
3cm kulit kayu manis
sehelai daun pandan
sedikit garam

Bahan-bahan lain:
hirisan timun
hirisan tomato
telur rebus
kacang tanah goreng

Cara:
1. Untuk menyediakan sambail ikan bilis, (sediakan lebih awal-pada malam sebelum masak nasi lemak esok pagi) panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan lada kisar dan biarkan hingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula hingga sambal kelihatan pekat dan berubah warna.
4. Masukkan ikan bilis serta bawang besar. Perlahankan api.
5. Tambahkan bahan lain seperti garam atau gula (ikut rasa)... biasanya sambal nasi lemak memang lebih manis.
6. Biarkan sambal sejuk dalam periuk @ kuali. Esok pagi hanya panaskan sahaja.
7. Untuk nasi lemak pula, didihkan air dalam periuk pengukus.
8. Didihkan santan dalam kuali bersama halia, bunga lawang,kulit kayu manis, bawang putih dan garam serta daun pandan.
9. Masukkan beras dan kacau sekali sekala sehingga beras kembang dan air santan kering.
10. Pindahkan ke dalam periuk pengukus dan biarkan antara 20-25 minit atau sehingga masak.
11. Nasi lemak kukus sedia untuk dihidangkan bersama sambal ikan bilis dan bahan yang lain.



1 comments

  1. Salam,

    Boleh tak puan terangkan resepi bahan untuk Nasi Lemak Kukus berasaskan dari 5 kilo beras.

    maklum balas dari puan, saya dahulukan dgn terima kasih.

    semoga murah rezaki.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe