Ikan Reben Vegetarian Panggang

3:27 PTG

Hari ini agak lewat masak untuk makan tengahari. Kerja-kerja online yang dibuat kadang-kadang melekakan sampai tak ingat waktu! Abang Farid sudah bersedia untuk memesan makanan dari luar kalau Amie tak sempat masak. Sudah pukul 11:47 tengahari. Pagi tadi sempat masak bubur nasi campur jagung. Encik Suami nak makan bubur itu saja, tapi katanya bubuh sayur. Ok. Siap satu kerja. Kerja seterusnya, masak untuk anak-anak. Tak lama lagi Fuad akan berhenti rehat dari kuliah online sebelum sambung semula pada pukul 2 petang. Abang Farid membantu Firdaus menyiapkan kerja projek bahasa Inggerisnya. Fairuz pula menyambung kerja amalnya.

Setelah menekan butang on rice cooker, terfikir pula nak masak lauk apa. Goreng telur sajalah, dan masak sayur sedikit. Tiba-tiba teringat bungkusan Ikan Reben Vegetarian yang dibeli minggu lepas. Eloklah panggang ikan reben vegetarian itu saja. Mudah dan cepat. 

Kalau Abang Farid dan Fuad tak mahu makan ikan reben vegetarian, ada telur dadar dan sayur. Sambal belacan kesukaan Fuad pun masih ada. Maklumlah, anak-anak ini, kalau jumpa makanan yang tak biasa dihidang atau dimakan, susah sikit nak menjamahnya.

Ikan Reben Vegetarian Panggang dah siap! Panggang saja beberapa minit dalam kuali ajaib. Tak perlu nak tambah apa-apa perasa lagi sebab sudah lengkap dengan rasa masin garamnya. Bagi yang belum biasa dengan Ikan Reben Vegetarian ini, ia diperbuat daripada serat gandum dan protein kacang soya. Kulitnya pula diadun daripada tauhu dan rumpai laut. Boleh diolah ikut cara masakan yang kita suka.

Fuad tanya, ikan apa ni Mommy?
Ikan Reben.
Dia pun makan dengan nasi, dan sambal belacan. Seketul demi seketul ikan Fuad makan. Tak ada apa-apa komen tentang rasa ikan ini. Kemudian datang Abang Farid. Tak tanya apa-apa, terus ambil nasi, ambil ikan dan telur. Tak juga tanya apa-apa. Kemudian Abang Farid ambil ikan lagi. Tak juga tanya apa nama ikan itu.  Firdaus tak mahu makan. Katanya kenyang minum susu kambing.
Alhamdulillah. 

Sekian.
Cerita dari dapur tentang Ikan Reben Vegetarian Panggang.
Tak adalah resepinya ye, sebab hanya panggang ikan yang sudah cukup bahan perapannya. Cuma tambah-tambah aksesori ikut suka.

23 comments

  1. Oh tofu and seaweed (nori).Bijak juga pengeluaran produk ni.

    BalasPadam
  2. Tukang Kebun,
    sedaplah pulak. Lain kali nak try masak sup pula.

    BalasPadam
  3. Warna-warni hidangan. Macam hendak makan!

    BalasPadam
  4. cantiknyaaa gambar plating macam tu..
    rasa lapaq saya tengok..

    BalasPadam
  5. First time nampak ni kak. Macam sedap rupanya tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Azhafizah,
      Sedap ni, boleh masak macam-macam cara.

      Padam
  6. SEDAP ....allahu nak try jugaklah nanti

    BalasPadam
  7. Dah lapar ...sedap.. bagus..makan Dulu ...info later..

    BalasPadam
  8. Wah nampak sedap dan best hidangan tu.. tapi tak pernah dengar nama reben tu.

    BalasPadam
  9. First time tahu pasal ikan reben tu.. menarik..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe