13 Pilihan Lauk Yang Mudah Disediakan Untuk Berbuka dan Bersahur

1:52 PTG

Assalamualaikum.
Hari ini masuk hari ke-12 kita berpuasa. Alhamdulillah, hampir ke pertengahan Ramadan dan mudah-mudahan akan bertemu di penghujungnya jua. In shaa Allah.
Orang dapur pula sudah tentunya sedang bersiap sedia untuk menyediakan juadah buat keluarga tersayang. Barangkali masih terfikir-fikir menu apakah yang ingin dihidangkan. Walaupun pelbagai jenis juadah telah disajikan menjelang berbuka puasa, namun kebanyakan daripada kita masih memilih untuk menjamah nasi, dan sudah tentunya memerlukan sejenis dua lauk-pauk. Di sini, Amie kongsikan 13 jenis lauk yang mudah disediakan dan in shaa Allah dapat memenuhi selera ahli keluarga. 13 resepi ini bukan sahaja boleh dijadikan lauk berbuka puasa, tetapi boleh juga dihidangkan ketika bersahur.
Cubalah!



Bahan-bahan:
500 gram sotong - bersihkan - buang dakwat - buang mata dan mulut - potong ikut citarasa - perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - biarkan selama 15 minit
10 batang kacang buncis - bersihkan - potong 3 cm
1/2 batang lobak merah - kupas kulit - hiris bulat nipis
5 helai daun limau purut - buang urat
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar minyak

Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji cili hijau

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga terbit bau.
2. Besarkan api dapur. Kemudian masukkan secara serentak sotong, lobak merah dan kacang buncis.
3. Kacau rata. Masak di antara 2 hingga 3 minit sahaja.
4. Tambahkan sos tiram dan masukkan daun limau purut.
5. Gaul sebati, dan padamkan api dapur.


Bahan-bahan:
500 gram udang galah - bersihkan - cuci - tos
5 batang kacang panjang - potong ikut panjang yang disukai
2 helai daun kunyit - hiris halus
1 keping asam gelugor
2 batang serai - diketuk
1/2 biji kelapa - kisar dengan 600 ml air
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
25 biji cili padi kampung
2 inci kunyit hidup

Cara memasak:
1. Masukkan santan, bahan tumbuk, serai dan udang ke dalam periuk.
2. Masak di atas api sederhana sehingga kulit udang galah bertujar warna.
3. Seterusnya masukkan asam gelugor,  kacang panjang, daun kunyit dan garam / perasa pilihan.
4. Kacau sehingga kuah mendidih, dan setelah udang masak serta kacang panjang berubah warna, padamkan api dapur.



Bahan-bahan:
800 gram ikan pari - potong ikut suka
4 biji tomato hijau - belah dua
1 labu bawang besar - mayang kasar
7 biji cili padi
2 keping asam gelugur
2 batang serai - diketuk
1 sudu kecil serbuk kunyit 
800 ml air
garam / perasa pilihan 

Bahan kisar:
4 biji cili merah
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah 
1/2  sudu kecil belacan 

Cara:
1. Didihkan air bersama bahan kisar dan serai.
2. Setelah mendidih masukkan asam keping, bawang besar, serbuk kunyit, ikan pari, cili padi dan tomato hijau.
3. Masak di antara 5 hingga 7 minit.
4. Setelah ikan pari masak, perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Hidangkan panas.

Resepi: Sotong Kukus

Bahan-bahan untuk sotong kukus:
5 ekor sotong segar - bersihkan - kelar-kelas sedikit - toskan
1 sudu kecil sos ikan

Cara mengukus:
1. Didihkan air dalam pengukus.
2. Gaul sotong dengan sos ikan - sekadar untuk sedikit rasa masin
3. Letakkan sotong ke dalam dulang pengukus.
4. Setelah air dalam kukusan mendidih, masukkan dulang sotong. Tutup periuk pengukus.
5. Kukus di antara 3 hingga 4 minit (gunakan api besar).
6. Buka penutup pengukus dan keluarkan dulang berisi sotong.
7. Ambil sotong kukus dan pindahkan ke dalam bekas lain, dan tinggalkan air sotong.
8. Bubuh sos pencicah di atas sotong.

Nak sediakan sos pencicah sotong juga sangat mudah. Kita lihat bahannya di bawah ini.

7 biji bawang putih
15 biji cili padi
1/2 cawan jus limau kasturi
1 sudu kecil sos ikan
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
beberapa tangkai cili padi hijau dan merah - hiris

Cara:
1. Tumbuk cili padi bersama bawang putih.
2. Tambahkan sos ikan, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
3. Tuangkan jus limau kasturi.
4. Gaul sebati, dan masukkan hirisan cili padi merah dan hijau.
5. Hidangkan sebagai pencicah sotong kukus.

Resepi: Ayam Ungkep

Bahan-bahan:
1 ekor ayam seberat 1.4 kg - potong menjadi 10 - 12 ketul -  bersihkan dan lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - perap seketika antara 25-30 minit
batang serai - dititik
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air 
cawan air
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
1/2 minyak

Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
5 biji bawang merah 
1 labu bawang besar
sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
3 cm kunyit hidup
2 cm halia
20 biji cili padi kampung

Cara:
1. Panaskan minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan bancuhan air pati asam jawa dan biarkan hingga mendidih. Kemudian masukkan  serai dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam /  gula / perasa pilihan.                                           
4. Tutup kuali rapat-rapat. Gunakan api sederhana.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.
6. Apabila kuah hampir kering, dan terbit minyak (jika suka kuahnya, tak perlu masak sampai kering) dan ayam empuk, padamkan api dapur.


Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong menjadi 10 bahagian - perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - ketepikan
4 biji kentang - kupas kulit dan potong wedges
1 labu bawang besar - mayang kasar
1 biji cili merah - belah dua dan buang biji
1 biji cili hijau - belah dua dan buang biji
3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap pekat
2 sudu kecil  lada putih - gunakan lada hitam pun boleh
rempah 4 sekawan - 3 cm kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga dan 3 kuntum bunga cengkih
1 cawan air
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm halia

Cara:
1. Goreng daging ayam yang diperap sehingga masak. Toskan.
2. Goreng kentang sehingga masak - kuning keemasan. Toskan.
3. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas goreng ayam dan kentang tadi di dalam kuali.
4. Tumis bahan tumbuk / kisar hingga wangi dan kemudian masukkan rempah 4 sekawan.
5. Masukkan ayam goreng  dan gaul rata. Tuangkan kicap manis dan kicap pekat, lada putih/ hitam serta air dan biarkan kuahnya mendidih.
6. Untuk menyempurnakan rasa, tambah dengan garam  / gula / perasa pilihan.
7. Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar, cili merah dan cili hijau. Gaul rata beberapa kali dan padamkan api dapur.


Bahan-bahan:
1 kg tulang kaki lembu - bersihkan - rebus sehingga mendidih selama 10 minit - buangkan airnya - rebus sekali lagi menggunakan air baru sehingga daging empuk - asingkan tulang dan air rebusan (gunakan air secukupnya - sebanyak yang dikehendaki)
3 biji kentang - kupas kulit - belah 2
1   1/2 sudu besar serbuk rempah sup
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
3 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia

Bahan lain:
hirisan daun sup
bawang goreng

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar bersama bawang putih dan bawang merah sehingga layu.
2. Kemudian masukkan rempah 4 sekawan. Kacau sekali dua dan biarkan sehingga terbit aroma.
3. Masukkan serbuk rempah sup dan gaul rata. Tambahkan air rebusan tulang dan lada putih. Biarkan sehingga mendidih.
4. Seterusnya masukkan kentang dan tulang kaki lembu. Masak sehingga kentang empuk.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
6. Untuk mendapatkan aroma yang lebih lazat, masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng ke dalam masakan. Kacau sekali dua dan kemudian padamkan api dapur.

Resepi: Ikan Masak Cuka

Bahan-bahan:
8 kepingan ikan (tenggiri dll) - gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - goreng hingga masak dan ketepikan
1 sudu kecil biji sawi
3 sudu besar cuka
1 sudu besar gula
300 ml air
1/2 cawan minyak
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan hiris:
1 biji timun - buang isinya - potong 3 cm memanjang
1 batang lobak merah - buang kulit - potong 3 cm memanjang
2 biji cili merah - belah 2
2 biji cili hijau - belah 2
10 ulas bawang putih - belah 2
10 biji bawang merah - belah 2
3 cm halia - hiris memanjang

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng biji sawi seketika.
2. Masukkan bawang putih, bawang merah, halia dan cili merah serta cili hijau. Gaul rata.
3. Tambahkan cuka, lobak merah dan timun. Masak seketika sehingga timun kulit timun bertukar warna.
4. Kemudian masukkan air dan biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi, dan masak selama 4 minit.
6. Perasakan dengan garam, gula dan perasa pilihan lain jika suka.
7. Padamkan api dapur.



Bahan-bahan:
500 gram ikan mabung - bersihkan dan potong 2
5 pokok kesum
1 kuntum bunga kantan - belah 4
2 biji tomato - belah 2
2 batang serai - diketuk
3 keping asam gelugor
4 sudu besar minyak
1 liter air
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
20 tangkai cili kering
7 biji cili padi
1 sudu kecil belacan
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 cm kunyit
1 cm halia
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serau sehingga pecah minyak.
2. Masukkan asam gelugor, daun kesum, bunga kantan dan air. Biarkan  mendidih selama 5 minit.
3. Masukkan ikan mabung dan tomato.
4. Biarkan ikan mabung masak.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur.


Bahan-bahan:
3 kepingan ikan alu-alu - lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - ketepikan
3 sudu besar taucu manis
1 sudu kecil pati asam jawa bancuh dengan 1 cawan air
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 labu bawang besar
2 cm halia
2 biji cili hijau
2 biji cili merah

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng ikan alu-alu  hingga masak.
2. Angkat dan toskan.
3. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas gorengan ikan tadi di dalam kuali.
4. Goreng bawang putih, bawang merah, halia dan bawang besar hingga harum dan layu.
5. Kemudian masukkan hirisan cili hijau dan cili merah diikuti dengan taucu.
6. Kacau rata, dan tuangkan air bancuhan pati asam jawa, gula dan garam / perasa pilihan. Taucu walaupun jenis manis tapi rasanya masih tetap masin, jadi kurangkanlah penggunaan garam sebab ikan yang dgoreng pun sudah berlumur dengan garam juga. Jika sukakan kuah taucu lebih, bolehlah tambahkan air.
7. Masukkan ikan goreng dan gaul bersama kuah taucu di dalam kuali.
8. Padamkan api dapur.


Bahan-bahan:
400 gram udang kertas - gunting muncungnya - gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - biarkan selama 15 minit
25 biji kacang manis - bersihkan - kerat hujungnya dan tarik urat tepi yang keras
1/2 batang lobak merah - hiris bulat
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar minyak

Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
2 tangkai cili merah

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga terbit bau.
2. Kemudian masukkan udang bersama lobak merak.
3. Gaul rata dan biarkan masak sehingga udang berubah warna.
4. Masukkan kacang manis, diikuti dengan sos tiram.
5. Kacau beberapa kali sehingga kacang manis berubah warna. Jika kurang rasa masin, bolehlah tambah garam. Amie tak bubuh garam sebab sewaktu memerap udang, sudah ada garamnya!


Bahan-bahan:
500 gram sotong - potong ikut suka
3 labu bawang putih  - buang kulit dan cincang
10 ulas cili padi  - hiris
1 tangkai daun kari - lurutkan daunnya
1 sudu kecil serbuk lada putih
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula
minyak

Cara:
1. Goreng sotong hingga garing. Angkat dan toskan.
2. Ambil 4 sudu besar minyak bekas gorengan sotong tadi dan goreng bawang putih sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
3. Panaskan semula minyak bekas gorengan bawang putih tadi dengan menggunakan api besar. Goreng daun kari hingga layu.
4. Masukkan sotong goreng dan bawang putih goreng dengan serentak.
5. Tambahkan lada putih, sos tiram, dan gula. Kacau sebati dan masak selama 1 minit.
6. Taburkan hirisan cili padi dan kacau sekali dua.
7. Angkat dan hidangkan.


Bahan-bahan:
2 ekor ikan belanak saiz sederhana besar - bersihkan 

Bahan perencah:
1/2 cawan pati santan 
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar minyak masak
garam / perasa pilihan secukupnya
Cara:
1. Satukan kesemua bahan perencah.
2. Letakkan ikan di atas pemanggang. Lumurkan dengan bahan perencah.
3. Balik-balikkan ikan.
4. Bila mata ikan menjadi putih atau tersembul ke atas (tanda ikan sudah masak), angkat.
5. Hidangkan bersama air asam.
Banyak cara penyediaan air asam atau pencecah ikan panggang yang sedap-sedap! Amie buat air asam menggunakan cara yang paling mudah, tapi hasilnya memang naik jempol!

Bahan-bahan:
15 biji cili padi - hiris
1 labu bawang besar - hiris
1 biji tomato - cincang
1 sudu besar Kicap Manis Pedas Mahsuri
1 sudu kecil serbuk belacan
1 sudu kecil pati asam jawa
2 biji limau nipis
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Cara:
Satukan kesemua bahan di atas dalam sebuah bekas. Gaul sebati dan biarkan seketika sebelum dihidangkan bersama ikan panggang!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe