Cara Masak Sambal Sotong Kering (Cumi-Cumi)

7:07 PTG

Bonda suka makan sotong kering, terutama sotong kembang (sotong kering yang direndam dengan air abu atau air sotong). Tapi Bonda selalu pesan, jangan selalu makan. Kurang elok untuk kesihatan, katanya. Makan sesekali bolehlah, pesan Bonda lagi. 
Dulu, Amie suka bawakan sotong kering sebagai oleh-oleh balik kampung. Bila direndam semalaman, penuh sebesen kembangnya! Dan puaslah meratah bila dimasak kicap, bubuh sedikit kacang tanah tumbuk.
Benarlah kata Bonda.
Bila Amie rujuk Pak Google, info yang Amie perolehi mengatakan sotong kering ini mengandungi bahan pengawet yang berbahaya untuk kesihatan kerana ia mengandungi logam toksik kadmium. Logam toksik kadmium ini digunakan untuk membuat bateri, baja fosfat dan plastik.
Apa pun, jika teringin makan marilah kita masak dengan cara yang betul, buang segala toksik yang terdapat pada sotong kering, dan ambillah dalam jumlah yang berpatutan sahaja.
Kali ini Amie kongsikan Sambal Sotong Keirng jenis cumi-cumi iaitu sotong saiz kecil atau anak sotong, dan sudah tentulah tidak boleh mengembang dan membesar seperti sotong kering saiz besar itu! Amie hanya rendam dengan air panas, dan tidak gunakan air abu atau air sotong.

 Sambal Sotong Kering Cumi-Cumi ini sedap dijadikan lauk nasi lemak!

Sebenarnya agak lama juga Amie simpan sotong kering cumi-cumi ini di dalam peti sejuk. Masih dalam paket, seberat 500 gram dan Amie masukkan dalam bekas bertutup. Entah berapa bulan ia tersimpan sampai terlupa untuk mengolahnya. Kelmarin Amie keluarkan dari peti sejuk dan buka paket tersebut, dan kelihatan sotong kering masih dalam keadaan elok.

Saiz sotong kering cumi-cumi ini tidak sama kerana ada yang ekcil dan ada yang agak besar sedikit. Mari kita bersihkan sotong kering ini sebelum memasaknya.

Mula-mula rendam sotong kering ini menggunakan air panas. Biarkan sekurang-kurangnya selama enam jam, atau lebih baik selama semalaman.

Sotong kering akan mengembang sedikit.
Toskan airnya, dan bilas beberapa kali. Kemudian bersihkan dengan cara memotong atau belah bahagian bawah perut sotong, keluarkan kepala dan buang dakwat sotong serta tulang belakang sotong.

Kemudian rendam sotong sekali lagi selama 1/2 jam atau lebih. Dengan cara ini, pasir halus dan bendasing lain akan terpisah dari sotong. Jangan lupa bilas sekali lagi. Jika suka, boleh potong sotong yang bersaiz agak besar agar menjadi lebih kecil.

Jom kita mula masak. Resepinya sama sahaja seperti masak sambal lain. Untuk menaikkan aroma, Amie masukkan daun pandan dalam masakan ini.

Bahan-bahan:
500 gram sotong kering cumi-cumi - rendam dengan air panas - biarkan semalaman - bersihkan
1/2 cawan minyak
1 sudu besar pati asam jawa - bancuh dengan 1 cawan air
2 helai daun pandan - siat-siat
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
40 tangkai cili kering
300 gram bawang merah
7 ulas bawang putih
25 gram belacan

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan masukkan daun pandan. Goreng hingga garing.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
3. Kemudian tuangkan bancuhan air asam jawa. Biarkan mendidih.
4. Seterusnya masukkan sotong kering cumi-cumi, gula / garam / perasa pilihan secukupnya  dan perlahan api dapur.
5. Masak sehingga sambal pekat dan pecah minyak sekali lagi.
6. Padamkan api dapur.

Ada beza rasa sambal sotong kembang dengan sambal sotong cumi-cumi. Sotong cumi-cumi ada rasa liat-liat sedikit tapi tetap sedap!

6 comments

  1. wah sedapnya kak... dana jrang sgt beli sotong kering mcmtu, klu balik kerteh biasa jumpa sotong yg besar sikit tu pun tak rajin sgt beli...

    dana selalu tgk kt ig dr indonesia, banyak masakan dari cumi kecik2 nih... mmg popular kt sana masakan dr cumi kecik2 nih...

    betul tu kak sesekali boleh la mkn klu selalu2 sgt tak elok juga

    BalasPadam
  2. kak, nak tanya..sotong kering yang besar sikit tu, nak kembangkan macam mana ye?hari tu beli kat tamu putatan,dah tu tak tau nak kembangkan nampak cantik...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nak kembangkSotong kering yg besar boleh guna air abu

      Padam
  3. Seram pulak baca kandungan bhn pengawet dia tu 😅

    Leceh jugak cara bersihkannya ya..huhu..

    BalasPadam
  4. Norhidana,
    betul tu, memang banyak di Indonesia cumi2 ni, cuma leceh sikit nak bersihkan sebab kecik2,

    Naria,
    sotong kering yang besar biasanya direndam dengan air sotong, kembangnya memang berganda-ganda, boleh beli air sotong atau nama lainnya air abu di kedai, biasanya dalam botol kaca.

    Ujie,
    ada juga yang terus masak bulat2 tanpa bersihkan sepenuhnya sebab saiz yang agak kecil, tapi lebih baik bersihkan dan buang segala kekeotorannya.

    BalasPadam
  5. This is the type of information I’ve long been trying to find. Thank you for writing this information. Search Twitter to find the latest news and world events faster. Find popular accounts to follow, like and share Twitter search.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe