Cara Mudah Masak Pindang Serani Ikan

11:10 PTG

Assalamualaikum.
Hari hampir lewat malam, tapi belum terlambat untuk kongsi resepi. 
Bagaimana suasana berpuasa pada hari ini? Alhamdulillah, syukur kepada Allah atas rezeki yang dianugerahkan kepada kita. Tidak kiralah apa jua bentuknya, termasuk rezeki kesihatan, mendapat jiran yang baik, dipermudahkan segala urusan dan sebagainya.
Beberapa hari lepas, sewaktu Amie sedang duduk berehat sambil mendengar radio, telinga menangkap percakapan seorang chef dengan DJ Radio Klasik. Oleh kerana sewaktu mendengar itu, topiknya agak menarik untuk diikuti, jadi Amie pun sempat mencatatkannya di atas kertas. Kalau tak silap chef jemputan tersebut ialah Chef Zaidah. Maaf, tak ingat apa nama rancangan tersebut, maklumlah hiburan sambil bekerja. Bila ada masa duduk makan mendengarlah butir bicara, tapi bila bergerak ke tempat lain makan terputuslah segala maklumat yang disampaikan.
Salah satu resepi yang dikongsi oleh Chef Zaidah ialah resepi pindang serani ikan. Katanya, kesemua bahan yang digunakan hanya dihiris halus, dan kemudian tumis. Wah! Dengarnya macam menarik! Selama ini kalau masak pindang mesti nak tumbuk atau kisar semua bahan. Kali ini nak cuba hiris-hiris sahaja kesemua bahan tersebut! Resepi pindang serani ikan yang dikongsikan (tak ngat guna ikan apa) ditambah dengan belimbing buluh. Amie gunakan nanas, sebab tidak ada belimbing buluh. Jom kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
800 gram ikan - Amie gunakan 1 ekor ikan susu - bersihkan - potong 6
1/2 biji nanas (400 gram) - kupas kulit - potong ikut citarasa
asam keping - boleh masukkan jika masakan kurang rasa masam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit - pilihan
2 biji cili merah / hijau - belah 2
3 sudu besar minyak
3 cawan air
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris nipis:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
10 biji cili padi
1 cm kunyit hidup
1 cm lengkuas
1 cm halia
2 batang serai

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dalam kuali / periuk. Tumis semua bahan hiris hingga terbit bau dan kekuningan.
2. Masukkan nanas dan gaul, biarkan seketika.
3. Tuangkan air. Biarkan mendidih sehingga nanas layu. Ketika ini Amie tambah 1/2 sudu kecil serbuk kunyit sebab warna kuah tidak menyerlah.
4. Seterusnya masukkan ikan susu. Masak di antara 5 hingga 7 minit.
5. Masukkan cili merah / hijau, dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.

Lama tak makan ikan masak pindang. Bila dah jumpa, tak nampak dah orang belakang...hiks!

Sempat ke bazar Ramadan. Beli otak-otak 10 bungkus sebab memang hantu otak-otak. Bila buka puasa, isinya masih basah. Encik Suami suruh panggang semula, katanya lepas solat tarawih nak makan otak-otak itu lagi.

Hari ini terpikat melihat karipap walaupun hanya karipap biasa, bukan yang pusing-pusing dan sebagainya. Macam tahu -tahu sahaja, firasat di hati mengatakan karipap ini sedap, kulitnya lembut dan intinya penuh. Sebiji berharga 50 sen. 5 biji RM2. Jadi belilah 5 biji.  Encik Suami tak dapat makan sebab 4 ketul Fairuz makan! Katanya sedap. Memang betul sedap!

Bila melihat bungkusan daun pisang kecil comel, kita sangka tapai pulut hitam. Rupanya wajik! Melihat kecomelannya, kita pun beli RM1 dapat 3 ketul. 

Bubur kacang hijau dengan jagung ini Encik Suami beli dua bungkus. Dua-duanya habis Encik Suami makan, sebab katanya tak berapa manis!

1 comments

  1. Dalam banyak2 gambar kat atas tu paling tertarik tengok karipap. Fevret saya dari dulu sampai sekarang hehe. Mesti sedap kan karipap tu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe