Lokan Masak Taucu

8:39 PG

Di LD susah nak jumpa kerang.
Sebagai pengganti, bolehlah gunakan lokan untuk dimasak rendang dan sebagainya. Kadang-kadang ketika bertandang ke rumah terbuka hari raya, ada juga yang hidangkan rendang lokan. 
Sebenarnya banyak lokan dijual di LD, dari dulu sampai sekarang. Cara jualannya pula, hanya isi lokan yang sudah dikeluarkan dari cengkerangnya. Maknanya, lokan terlebih dahulu direbus, dan isinya sahaja yang diambil dan dijual 500 gram dan juga 1 kg sebungkus.
Teringat suatu masa dahulu, waktu itu baru setahun lebih berumahtangga. Encik Suami serta anak-anak buah ajak berkelah di tepi sungai. Kami jalan-jalan masuk ke bahagian dalam, dan menyusuri anak sungai pula. Kononnya ingin mencari udang galah.Tiba-tiba adik ipar yang sedang berada di dalam anak sungai berteriak sambil menunjukkan sesuatu : Lokan! Saiznya sangat besar! Bila kami bawa pulang, kami timbang dan berat seekor lokan yang ditemuinya itu ialah 1/2 kg! Sebenarnya, selepas jumpa seekor lokan, kami teruja masuk ke dalam anak sungai!
Seekor demi seekor lokan kami temui dan tanpa disedari dek seronoknya mengutip lokan, akhirnya berkarung-karung kami bawa pulang lokan!
Hasrat asal untuk santai-santai berkelah di tepi sungai sambil mencari udang galah (kalau ada) akhirnya dipenuhi dengan aktiviti memungut lokan, sampailah kecut-kecut jari kaki dan tangan dek terlalu lama berada di dalam air!
Sebenarnya sekarang ini pun teringin memungut lokan, sekadar suka-suka tetapi ada sahaja alasan Encik Suami : Sibuk! Tak ada masa! Hurrmmmm....!
Akhirnya kami pungut isi lokan di pasar tani sahaja.
Gambar di bawah ini ialah Lokan Masak Taucu, yang Amie olah petang kelmarin. Oleh kerana saiz isi lokan yang agak besar, Amie potong di antara 2 hingga 3 kepingan setiap seekor.

Bahan-bahan:
500 gram isi lokan - bersihkan - potong-potong jika saiz besar (jika suka)
2 sudu besar taucu manis
1 sudu kecil pati asam jawa
3 cawan air
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 cm halia
10 tangkai cili padi

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
2. Masukkan taucu manis, pati asam jawa dan lokan. Gaul rata.
3. Tuangkan air, dan biarkan mendidih selama 10 minit.
4. Kecilkan api, dan masak lokan sehingga lembut.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau bebrapa kali dan padamkan api dapur.

Rasa lokan ini liat-liat sikit tapi sedap sebab gemuk berlemak...hihihiii! Lebihan Lokan Masak Taucu ini Amie gunakan untuk masak nasi goreng untuk sarapan pagi.

1 comments

  1. Wow...idea nak pelbagaikan masakan lokan. kat tempat saya, Limbang, banyak lokan dijual, berbanding kerang. selalu masak singgang, atau kari aje...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe