Mee Hoon Sup Ayam Simple Dimple!

4:38 PTG

Entri tertunggak dengan dari cerita kelmarin.
Sedang bermimpi mencari ilham untuk masak juadah berbuka, tiba-tiba Encik Suami telefon dan tanya nak masak apa petang ini. Kita pun kata, tak tahulah nak masak apa. Tapi sebenarnya dalam kepala, masak nasi sajalah, masak sayur dan goreng ikan serta sambal kicap.
Buat mee hoon suplah, pinta Encik Suami dalam corong telefon.
Boleh, tapi tak mahu gunakan ayam dalam peti sejuk.
Nanti beli ayam segar. Dada ayam ya? Apa lagi nak dibeli?
Bla bla blaaaa......
Dah faham sungguh Encik Suami kalau kita nak masak sup ayam, mesti nak gunakan ayam segar...hiks! Dan satu lagi, entah berapa kali dalam sebulan terutamanya bulan puasa, asyik makan mee hoon sup. Encik Suami suka masakan berkuah. Waktu sahur pun, wajib ada sayur berkuah! Kalau kita tak masakkan sayur berkuah, memang dia masak sendirilah di dapur!

Mee sup ayam ini main campak-campak dan rebus-rebus sahaja. Kali ini Amie tak bubuh rempah sup seperti biasa. Bahan perencahnya pun tidak ditumis terlebih dahulu. Semuanya main lebur dalam periuk. Masak dengan api perlahan, maka keluarlah segala manis dada ayam... hehehee.
Jom lihat resepinya.

Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon - rendam 3 minit dengan air panas hingga lembut - toskan  dan kemudian rendam dengan air sejuk
3 kepingan dada ayam
10 biji bebola ayam - belah 4
2 bonggol akar daun sup - diketuk
2 batang serai - diketuk
1 sudu besar lada putih - ditumbuk
2.5 liter air
garam / perasa pilihan

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar - hiris 
2 cm halia

Bahan rempah:
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Bahan pelengkap:
bawang goreng
hirisan daun sup / daun bawang
telur rebus
limau kasturi
sambal kicap

Cara memasak:
1. Jerang air di dalam periuk.
2. Masukkan dada ayam, semua bahan hiris dan bahan rempah, serai, akar daun sup dan lada putih.
3. Setelah kuah sup mendidih, perlahankan api dapur sehingga dada ayam empuk.
4. Keluarkan dada ayam - sejukkan seketika dan kemudian carik-carik.
5. Masukkan bebola ayam dan renih selama 5 minit. 
6. Masukkan garam / perasa pilihan dan sedikit bawang goreng serta hirisan daun sup. Kacau sekali dua, tutup periuk dan padamkan api dapur.
7. Ambil sedikit mee hoon dan masukkan ke dalam mangkuk, tuangkan kuah sup. Tambahkan ayam carik, telur rebus, hirisan daun sup, bawang goreng dan sambal kicap.
8. Sedia untuk dinikmati.

Kuah sup yang simple dimple!

Dada ayam carik yang lembut dan manis!

Mee hoon yang sudah dicelur.

Mee hoon sup sudah semestinya bertambah enak dinikmati dengan bahan pelengkap beraroma segar seperti hirisan daun sup dan daun bawang!

 Jangan lupa bawang goreng.
Kalau rajin sediakan sendiri bawang goreng ye...hehehee!

 Dan sudah semestinya ada sambal kicap!
Benda wajib ada!

 Sekian, cerita Mee Hoon Sup Ayam Simple Dimple!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe