Cara Kukus Sotong Yang Mudah Tapi Sedap!

11:25 PG

Selamat menyambut Hari Pekerja 1 Mei 2019.
Alhamdulillah, hari ini cuti sehari. Dapatlah meluang masa sediakan sarapan pagi. 
Entah mengapa dua tiga hari ini teringin benar nak makan sotong kukus! Tak kisahlah, ikut resepi mana asalkan sotong kukus! Akhirnya dek kerana tak sabar, maka mengukuslah sotong di pagi hari sambil menyiapkan sarapan pagi! Bahannya pun mana yang ada sahajalah. 

Inilah rupa sotong kukus yang sering bermain di ruang mimpi dua tiga hari...hiks!
Sedap sangat bila makan ratah-ratah begitu sahaja. 

 Sarapan kami pagi tadi, mee horeng dengan daging rusa dan juga kuih cempiang. Daging rusanya nun jauh ditimbus oleh telur dadar...kihkihkihhh!

Kuih sempiang ini sedap sangat makan panas-panas dengan secawan kopi! Tak sedar, empat lima biji masuk perut!
Wokeh!
Walaupun cerita tentang sarapan pagi, mee hoon goreng dan kuih cempiang tapi Amie hanya nak kongsikan resepi sotong kukus yang sangat mudah, tapi rasanya sangat sedap. Bagi Amie yang buatkannya jadi sedap sudah tentulah pencicahnya itu....heheeeee!

Bahan-bahan untuk sotong kukus:
5 ekor sotong segar - bersihkan - kelar-kelas sedikit - toskan
1 sudu kecil sos ikan

Cara mengukus:
1. Didihkan air dalam pengukus.
2. Gaul sotong dengan sos ikan - sekadar untuk sedikit rasa masin
3. Letakkan sotong ke dalam dulang pengukus.
4. Setelah air dalam kukusan mendidih, masukkan dulang sotong. Tutup periuk pengukus.
5. Kukus di antara 3 hingga 4 minit (gunakan api besar).
6. Buka penutup pengukus dan keluarkan dulang berisi sotong.
7. Ambil sotong kukus dan pindahkan ke dalam bekas lain, dan tinggalkan air sotong.
8. Bubuh sos pencicah di atas sotong.

Nak sediakan sos pencicah sotong juga sangat mudah. Kita lihat bahannya di bawah ini.

7 biji bawang putih
15 biji cili padi
1/2 cawan jus limau kasturi
1 sudu kecil sos ikan
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
beberapa tangkai cili padi hijau dan merah - hiris

Cara:
1. Tumbuk cili padi bersama bawang putih.
2. Tambahkan sos ikan, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
3. Tuangkan jus limau kasturi.
4. Gaul sebati, dan masukkan hirisan cili padi merah dan hijau.
5. Hidangkan sebagai pencicah sotong kukus.

3 comments

  1. Nak cuba jugak lah sotong kukus... nampak cam sedap je.

    BalasPadam
  2. Eyma,
    memang sedap walaupun simple dimple!

    Fadzillah,
    cuba...jangan tak cuba, mudah saja heheee.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe