Resepi Mudah : Ikan Masak Cuka

10:48 PG

Selamat berhari minggu bersama keluarga tersayang.
Masak apa hari ini?
Awal pagi tadi Amie dah siapkan lauk makan tengahari Ikan Masak Cuka.
Awalnya masak?
Ikan Masak Cuka yang dibiarkan agak lama selepas dimasak memang sedap dinikmati bersama nasi panas! Jadi, sementara menunggu masa makan tengahari nanti, eloklah sambil buat sarapan sambil masak ikan....hiks!
Resepinya sangat ringkas.
Selalunya Amie tambah timun dan lobak tapi kali ini Amie tak bubuh memandangkan aksesori tersebut tidak mendapat tempat di dalam perut kami sekeluarga...ahaks! Membazir pula rasanya setiap kali masak ikan bercuka, kalau bubuh timun dan lobak, akan dibuang begitu sahaja.
Teringat seorang teman sarankan bubuh jintan manis dalam masakan, jadi Amie pun cubalah. Okey sahaja rasanya, tidak mencacatkan keenakan Ikan Masak Cuka.

Barangkali kita rasa semakin banyak bahan kita bubuh dalam masakan, pasti hasilnya bertambah lazat. Apa pun itu semua bergantung kepada kreativiti dan citarasa masing-masing. Bubuh beberapa jenis bahan yang ringkas pun, kalau kena cara masakan dan citarasa kita, sedaplah jadinya. Jom kita lihat resepi mudah Ikan Masak Cuka di bawah ini.

Bahan-bahan:
5 kepingan ikan - Amie gunakan ikan alu-alu - banyak ikan lain boleh digunakan seperti ikan tenggiri, tongkol, kembung dsb - lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit - ketepikan
2 cm halia - hiris 
15 ulas bawang putih saiz kecil - kupas kulit
15 biji bawang merah saiz kecil - kupas kulit
10 biji cili padi merah
10 biji cili padi hijau
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil jintan manis
3/4 cawan cuka
2 cawan air - boleh kurangkan jika tidak suka banyak kuah
minyak
garam / gula / perasa pilihan

Cara memasak:
1. Panaskan minyak secukupnya untuk menggoreng ikan.
2. Setelah ikan masak, angkat dan toskan.
3. Tinggalkan 4 sudu besar minyak dalam kuali.
4. Masukkan halia, biji sawi dan jintan manis. Goreng seketika dan kemudian masukkan bawang putih, bawang merah, cili padi merah dan cili padi hijau. Kacau rata.
5. Masukkan cuka diikuti dengan air.
6. Biarkan mendidih dan kemudian masukkan gula diikuti dengan ikan.
7. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.

Ikan Masak Cuka dah siap. Senang saja cara memasaknya kan? Anak-anak suka kuahnya, jadi Amie bubuh lebih air. Kalau nak pedas, sambil makan bolehlah picit-picit cili padi tu.

5 comments

  1. Wow! Nampak menyelerakan~
    Saya suka makan masakan macamni. Makan pulak dgn nasi panas2. Lauk simple2 macamni lah sedap sebenarnya huhu terliur pulak. Nasib baik harini belum start puasa.

    Selamat menyambut Ramdhan Kareem esok!
    Saya follow sini!♡
    [Jemput blogwalking blog saya] :)

    BalasPadam
  2. Sedapnya k. Amie.. Buat sahur ke berbuka ke Allahu nikmat ni. Nanti nak try juga.

    Selamat berpuasa buat k. Amie sekeluarga.

    BalasPadam
  3. Sedapnya masakan ni, Amie. PH mesti cuba masak ikan. By the way, PH nak ucapkan selamat berpuasa buat Amie sekeluarga!

    BalasPadam
  4. Resepi yang sesuai untuk makan sahur ni. Saya suka.Alhamdulillah. Selamat berpuasa Amie..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe