10 Resepi Berasaskan Sayur yang Mudah Tapi Sedap!

9:59 PG

Assalamualaikum.
Jom cerita tentang khasiat  sayur-sayuran dalam diet harian kita.
Dengan pengambilan sayuran terutamanya sayuran hijau secara berterusan, ia mampu mencantikkan kulit kita. Dengan kata lain, awet mudalah...hiks! Sayuran hijau juga mampu membantu menurunkan berat badan kerana kandungan seratnya yang tinggi dan menjadikan pemakannya berasa kenyang untuk tempoh masa yang agak lama. 
Dan banyak lagi khasiat dan manfaat, bukan sahaja sayuran berwarna hijau tetapi meliputi sayuran pelbagai warna. Kita sambung lain kali ye.
Kali ini Amie kongsikan 10 Resepi Berasaskan Sayur yang Mudah Tapi Sedap!
Cubalah masak untuk keluarga tersayang! Seisi keluarga anda pasti tak akan kecewa ketika menikmati hasil air tangan anda!


Bahan-bahan:
10 batang bayam hijau - bersihkan dan potong - pisahkan batang dan daun
2 cawan taugeh - bersihkan - bilas dan toskan airnya
1/2 cawan hirisan lobak merah 
3 batang serai - hiris halus
1 cawan kelapa parut
3 sudu besar udang geragau
3 biji limau kasturi - ambil jusnya
garam & gula secukup rasa

Bahan tumbuk:
7 biji cili padi - boleh kurangkan jika tidak suka pedas
2 ulas bawang putih - digoreng
3 biji bawang merah - digoreng 
(boleh bubuh belacan kalau suka - Amie tak bubuh sebab dah letak banyak udang geragau)

Cara:
1.Sangan kelapa parut bersama udang geragau sehingga kelapa parut kelihatan kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2.Jerang air secukupnya. Bila mendidih, masukkan batang bayam. Masak selama 1/2 minit. Kemudian masukkan daun bayam. Bila daun bayam berubah warna, terus angkat bahan celur dari periuk dan rendam dalam air sejuk sebentar. Toskan.
3. Dalam sebuah bekas, campurkan sayur bayam, taugeh dan lobak merah serta serai.
4. Gaul bahan tumbuk bersama kelapa sangan.
5. Campurkan bahan 3 dan 4. 
6. Gaul rata bersama garam dan gula serta jus limau kasturi sebagai perasa.
7. Hidangkan segera.


Resipi : Pisang Muda Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan:
10 biji pisang emas muda
2 batang serai
3 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit - siat
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar / tumbuk:
20 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan
2 cm kunyit hidup

Cara memasak:
1. Siat kulit pisang emas muda dan potong serong - rendam dalam air 
2. Dalam periuk, masukkan santan cair, asam gelugor, serai dan bahan kisar / tumbuk.
3. Toskan pisang emas muda tadi dan masukkan ke dalam periuk. 
4. Masak sehingga pisang mulai empuk. 
5. Tambahkan santan pekat, daun kunyit, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
6. Kecilkan api, dan apabila kuah mula mendidih, padamkan api dapur
Resepi: Pucuk Paku Tumis Pedas dengan Udang

Bahan-bahan:
1 cekak paku pakis tanjung - 20 batang - ambil pucuknya dan bahagian batang yang lembut
15 ekor udang basah - bersihkan
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
20 biji cili padi
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut (boleh gantikan dengan belacan)

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan udang basah dan tumis lagi sehingga udang berubah warna.
3. Kemudian masukkan pucuk paku dan gaul rata.
4. Setelah pucuk paku berubah warna, tambahkan garam / gula / perasa pilihan.
5. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.


Bahan-bahan:
15 tangkai sayur meranti - ambil daun dan pucuknya yang muda 
5 pokok sayur kangkung -  ambil daun dan pucuknya yang muda
10 biji isi petai - hiris nipis (tak bubuh pun tak apa)
1 cawan kelapa parut
2 sudu besar jus limau kasturi
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih - belah 2 dan goreng
5 biji bawang merah - belah 2 dan goreng
10 biji cili padi - campur merah dan hijau
3 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut 

Cara:
1. Celur pucuk meranti dan sayur kangkung hingga masak - angkat dan rendam dalam air sejuk - toskan - perah sedikit supaya airnya keluar
2. Campurkan bahan tumbuk dengan kelapa parut, dan gaul sebati.
3. Masukkan pucuk meranti dan kangkung serta hirisan petai dalam sebuah bekas. Kemudian masukkan kelapa parut yang telah dicampur dengan bahan tumbuk tadi.
4. Tambahkan garam / gula atau perasa pilihan lain serta jus limau kasturi.
5. Gaul rata dan sedia untuk dihidang.


Bahan-bahan:
15 batang sayur remayung - bilas bersh dan toskan - ambil daun dan pucuknya yang lembut 
1 cawan isi kerang
3 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan

Bahan kisar / tumbuk kasar:
3 biji cili hijau
15 biji cili padi kampung
5 biji cili padi minyak
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang Bombay / bawang besar
1 sudu kecil belacan

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Gunakan api panas sederhana.
2. Masukkan kerang dan gaul rata.
3. Besarkan api dapur dan terus masukan pucuk remayung. Tutup kuali selama 1 minit.
4. Buka penutup kuali dan tambahkan bahan perasa / garam / gula.
5. Kacau sekali dua, dan kemudian padamkan api dapur.


Bahan-bahan:
1 biji peria - 500 gram - belah dua - buang biji dan empulur - hiris nipis
15 ekor udang kertas - buang kepala dan kulit serta uratnya
1 labu bawang besar - mayang kasar
2 biji telur
3 sudu besar minyak
1 sudu kecil perencah Maggi Cukup Rasa

Bahan kisar:
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut - kalau tak mahu guna udang kering, boleh gantikan dengan belacan
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
30 biji cili padi minyak hijau

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar hingga layu dan kemudian masukkan bahan kisar. Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan udang dan masak hingga udang berubah warna.
3. Kemudian masukkan peria. Gaul rata dan biarkan sehingga peria menjadi layu dan lembut.
4. Perasakan dengan perencah Maggi Cukup Rasa - jika tidak cukup boleh tambah. (Amie gunakan satu sudu kecil sebab sudah ada rasa masin udang kering).
5. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.


Bahan-bahan:
15 batang sayur cekur manis - lurutkan helaian daunnya dan ambil batang serta pucuknya yang lembut
1 biji ubi keledek - kupas kulit dan potong dadu
1 cawan santan pekat
3 cawan santan cair
1 batang serai - diketuk
1 biji cili merah - hiris
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu besar udang kering- rendam hingga lembut dan toskan airnya

Cara memasak:
1, Masukkan santan cair, bahan tumbuk, serai, cili merah dan ubi keledek ke dalam periuk.
2. Masak sehingga ubi keledek empuk.
3. Kemudian masukkan santan pekat.
4. Apabila kuah mula mendidih, masukkan sayur cekur manis. Kacau selalu supaya tidak pecah santan.
5. Tambahkan garam / perasa pilihan dan setelah kuah mulai mendidih sekali lagi, segera padamkan api dapur.
6. Hidangkan panas.


Bahan-bahan:
1/2 kg taugeh kacang soya - bilas dan toskan
1/2 kg isi lala - bilas dan toskan 
10 batang daun kucai - potong sepanjang 3cm
1/2 batang lobak merah - potong kecil sepanjang 3 cm
10 batang anak jagung - belah 2
2 keping tauhu basah - potong dadu
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh serbuk pati ayam
1/3 cawan minyak 

Bahan tumbuk kasar:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
10 biji cili padi

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk kasar hingga wangi.
2. Masukkan isi lala dan biarkan seketika sehingga keluar airnya.
3. Tambahkan lobak merah, tauhu basah dan anak jagung. Gaul rata.
4. Akhir sekali masukkan taugeh kacang soya. Kacau sekali sekala dan biarkan masak antara 3 - 5 minit.
6. Setelah taugeh kacang soya kelihatan layu, masukkan daun kucai dan seterusnya perasakan dengan sos tiram dan serbuk pati ayam.
7. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.


Bahan-bahan:
1 batang sayur petola - buang kulit dan potong serong
600ml santan sederhana  (tak terlalu cair & tak begitu pekat)
1/2 batang lobak merah - potong nipis
10 batang kacang buncis - hiris serong
10 kepingan tempe yang telah direbus hingga empuk
1 cawan suhun yang telah direndam
2 keping hati ayam & 4 keping mempedal ayam - rebus hingga empuk dan toskan
1 batang serai
2 ulas bawang putih - tumbuk
3 biji bawang merah - tumbuk
10 biji cili padi minyak
garam / perasa pilihan

Cara:
1. Masukkan santan di dalam periuk bersama serai, bawang putih dan bawang merah tumbuk.
2. Kemudian masukkan hati dan mempedal ayam serta tempe dan lobak merah.
3. Biarkan kuah mendidih dengan api perlahan.
4. Masukkan pula suhun bersama kacang buncis dan petola.
5. Kacau selalu supaya tidak pecah santan, dan kemudian tambahkan garam / perasa pilihan.
6. Setelah kacang buncis berubah warna, dan petola juga kelihatan layu, padamkan api dapur.


Bahan-bahan:
10 batang kacang buncis - bersihkan dan hiris serong
2 biji terung Taiwan - potong bulat - goreng hingga layu dan ketepikan
1/2 batang lobak merah - potong memanjang
minyak
1 sudu makan sos tiram
perencah MAGGI Cukup Rasa

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 genggam udang kering

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan lobak merah dan kacang buncis. Gaul sebati.
3. Setelah kacang buncis berubah warna, masukkan pula terung yang telah digoreng tadi.
4. Perasakan dengan sos tiram dan sedikit perencah MAGGI Cukup Rasa.


1 comments

  1. Muhammad Iman Nashriq, berumur 2tahun mengidap penyakit lelah atau asma sejak berumur 5bulan. Adik ni berulang alik ke hospital sejak umur 5bulan sebanyak 3minggu sekali untuk buat rawatan sehinggalah dia berumur 2tahun. Tapi tetap tak nampak apa2 perubahan makin sembuh ke atau makin baik,tetap sama saja. Ibu cuba memberi rawatan tradisional lain tapi tak ada juga perubahan, keadaan anaknya masih sama. Beliau bersyukur sangat apabila bertemu jus ni daripada seorang kawan, Iman tak perlu lagi dah pergi hospital buat rawatan. Batuk2 biasa ada tapi yang ketaranya Iman dah tak ada semput-semput dan sesak nafas macam dulu lagi. Kalau dulu 3kali sebulan kena pergi sedut gas, sekarang tak perlu lagi. Alhamdulillah.
    ..........................................................................
    Dan ramai lg psakit2 yg gunakan produk ni sembuh dari masalah lutut kronik,kanser dan lain2 yg guna produk jutawan herbs ni. Ini kenyataan bkn rekaan untuk melariskan produk semata2. Benda elok harus dikongsi agar sama2 dapat manfaat,okay.

    Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..😉

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
    En. Mohd Zuhairi - 017468 7570


    💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼


    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe