Nasu Palekko (Ayam Masak Palekko)

8:55 PTG

Selalu dengar orang sebut Ayam Palekko.
Dan selalu juga makan Ayam Palekko.
Di mana boleh dapat Ayam Palekko?
Di kedai makan.
Di pasar tani.
Di bazar Ramadan.
Di gerai-gerai jualan yang diusahakan oleh anak-anak murid ketika diadakan aktiviti khidmat masyarakat atau aktiviti kokurikulum di sekolah!
Apa rasa Ayam Palekko?
Pedas.
Ada yang terasa sangat pedas oleh cili padi kampung! Ditrambah dengan lada putih atau lada hitam! Ketika makan, sempat air mata berguguran! Tu belum tengok mulut lagi... melelehlah dicelah bibir menahan kepedasan!
Makan dengan apa?
Tradisinya makan dengan buras, tapi kami biasa makan dengan nasi juga.
Cara memasak Ayam Palekko ini juga agak menarik kerana daging ayam dipotong saiz kecil. kalau biasanya kita potong seekor ayam menjadi 12 ketul, untuk masakan Ayam Palekko ini potonglah menjadi 24 atau 36 keping, atau mahu kecil lagi, jadikan 48 ketulan kecil!
Hasil masakan, terpulang sama ada inginkan yang kering, pekat atau berkuah.
Untuk lauk berbuka petang tadi Amie cuba masak Ayam Palekko, hasil cerita-cerita dan perkongsian dengan rakan-rakan sejak sekian lama, tapi baru nak cuba masak. Resepi asalnya, ibu saudara rakan Amie berikan beberapa tahun lepas, dengan menggunakan itik tapi manalah nak dapat itik! Yang Amie ingat sangat ialah penggunaan cili padi kampung dan juga lada putih. Katanya kalau gunakan itik, kenalah masak agak lama sedikit supaya itik empuk dan meresap sebati bahan perencahnya. Ayam Palekko yang sedap, katanya dari ayam kampung atau ayam pencen.
Amie tak ada ayam kampung, tak ada ayam pencen apalagi itik!
Amie masak gunakan ayam daging, ayam ternak...hiks!
Jom kita lihat resepinya di bawah ini. Gambar Ayam Palekko Amie di bawah ini belum mencapai piawaian sebenar sebab potongan daging ayam masih agak besar. Kena potong dua lagi tu Amie...hiks!

Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong saiz kecil
2 batang serai - ketuk
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
4 sudu besar minyak
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 3 sudu besar air
3 cawan air
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
30 biji cili padi kampung
3 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2 cm halia
2 cm kunyit hidup

Cara memasak:
1. Masukkan ayam ke dalam sebuah bekas. Masukkan 1 sudu besar bahan kisar dan bancuhan air asam jawa. Gaul sebati dan ketepikan lebih kurang 15 minit.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar serta serai sehingga terbit minyak.
3. Masukkan ayam yang diperap dengan bahan kisar tadi, dan gaul rata sehingga ayam bertukar warna.
4. Tuangkan air sehingga melepasi paras daging ayam. 
5. Tutup kuali dan biarkan sehingga ayam empuk dan kuah mulai pekat. 
6. Masukkan lada putih, garam / gula / perasa pilihan.
7. Jika suka masakan keing atau kuah pekat, masaklah agak lama sedikit tetapi kalau sukakan masakan berkuah, bolehlah padamkan api dapur setelah daging ayam empuk.

Ini Ayam Masak Palekko berkuah yang Amie beli di Bazar Ramadan kelmarin petang. Bekas anak murid Amie yang menjualnya. Alhamdulillah, sedap rasanya. Dan di bawah ini diberikannya Amie perencah segera untuk memasak Ayam Palekko dari kilangnya sendiri. 

Hasil masakan Ayam Palekko ini bergantung kepada penggunaan bahannya. Kalau gunakan kunyit hidup dan cili padi kampung berwarna hijau, hasilnya lebih menyerlah warna kuning kehijauan. Amie gunakan cili padi kampung campur hijau dan merah, dan tambah serbuk kunyit 1/2 sudu kecil. Hasilnya seperti di bawah.

Alhamdulillah.
Fairuz sangat suka makan Ayam Palekko bersama nasi. Katanya, rasanya pedas tapi sedap!
Encik Suami tangguhkan makan Ayam Palekko kerana agak bimbang perutnya akan meragam akibat kepedasan cili padi semasa solat tarawih. Pulang dari solat tarawih, memang dia terus ke dapur, buka tudung saji. Mungkin mencari Ayam Palekko.

7 comments

  1. Boleh try ni..tgk resipi mcm sedap..sesuai ngan lidah akk.

    BalasPadam
  2. Boleh try ni..tgk resipi mcm sedap..sesuai ngan lidah akk.

    BalasPadam
  3. Kak Amie, klu mo lg sedap jgn guna asam jawa. Gunakan asam mangga. Mantap tu....masakan bugis bah ni...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe